IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 6% от българите сключват застраховки онлайн

83% от българите, сключвали някога застраховки, са се възползвали от "Гражданска отговорност"

13:16 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 6% от българите са се възползвали от възможността да сключват своите застраховки онлайн. Това става ясно отсоциологическо проучване на онлайн платформата за застраховки 24ins за повишаване на доверието на потребителите към застраховането и застрахователните продукти.

Проучването разкрива също, че 83% от българските граждани, сключвали някога застраховки, са се възползвали и се възползват от "Гражданска отговорност на автомобилистите".

„Повечето застрахователни продукти са неясни за потребителите – това забелязваме от въпроси, задавани от наши потребители – например дали застраховка "Гражданска отговорност" покрива щетите след бедствие“, коментира Ясен Къчински, управител на 24ins.bg, цитиран в прессъобщение на компанията. 

Обикновено краят на годината е периодът, в който българинът подновява своята "Гражданска отговорност" на автомобилистите. 

Оказва се обаче, че доста хора не знаят какво представлява застраховката и какви предимства дава. Основната функция е, че тя покрива отговорността към околните. Така в случай на нанесени щети от нас "Гражданската отговорност" осигурява обезщетение за автомобила или имуществото без вина, обясняват от 24ins.bg.

Какво покрива задължителната полица?
- имуществена вреда до 2 млн. лв. лв.за всяко събитие;
- неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт до 10 млн. лв. за събитие независимо от броя пострадали лица.

В случаите обаче, когато вредата е умишлено причинена, след употреба на алкохол, наркотици, при отказ за проверка на алкохол и за водачи без шофьорска книжка, застрахователят има право на регрес или възстановяване на платените обезщетения от застрахования.

В България съществуват 42 застрахователни компании, 394 брокера и 19 249 агенти, посочват още от 24ins.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още