Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ски сезонът започва да отпушва приходите на хотелите в страната

Около една трета от местата за настаняване продължават да работят с намален обем

Ски сезонът започва да отпушва приходите на хотелите в страната

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Започналият ски сезон е помогнал на българските хотелиери да реализират положителни резултати през последния месец на миналата година. През декември 2021 г. са се увеличили хотелиерите в страната, които регистрират увеличение на приходите си – те са една пета от местата за настаняване в страната. В същото време по-малко хотели отчитат спад (35%). През декември 2021 г. 41% от анкетираните посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец.

Това става ясно от последното анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната. 

За сравнение през есенните месеци около половината от анкетираните управители декларираха спад в постъпленията.

В условията на продължаваща епидемична обстановка и изискване за зелен сертификат от посетителите хотелиерите в страната продължават да прилагат познатите механизми за привличане на клиенти. През декември 2021 г. 52% от анкетираните са предложили алтернативен период за използване на направените резервации, 51% са подходили към намаляване на цената на пакет услуги, а 35% - на нощувката. 

Още по темата

По отношение на наетия персонал 23% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 14% - „неплатен отпуск“, а 8% - „преминаване на непълно работно време“. От „освобождаване/съкращаване“ са се възползвали 8% от мениджърите, 3% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2% - „дистанционна форма на работа“.

Едва около 17% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите през последния месец на миналата година.

През следващия един месец 45% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 31% - че ще успеят „до 100%“, а 23% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 46% от ръководителите смятат да продължат да работят, 37% - да продължат с намален обем, 13% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1,7% очакват да я прекратят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Василев: През септември ще видим дали инфлацията ще е по-висока от очакваното