IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: До две години ще имаме друга политическа карта на България

Това не е краят на Мая Манолова, а добро начало, коментира Андрей Райчев

12:24 | 04.11.19 г. 9
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„В София започва едно движение – а започне ли в София, ще стане и в България, което не сме виждали и което е окончателният разпад на малоумния двуполюсен модел“. Това заяви по БНР социологът от „Галъп“ Андрей Райчев. Според него в България се появява европейски феномен, което е много добре за страната ни.

Социологът заяви, че до две години ще имаме друга политическа карта на България

Според Райчев възниква нова десница. „В дясното текат съществени процеси. ГЕРБ си осигури 2-те години до края на мандата, но на края на мандата ще има друго дясно, което ще направи друга политическа карта на България. Не че ГЕРБ са паднали, но това е началото на края“. 

В България, подобно на други страни, има продължителна, доста силна власт, каза социологът и направи паралел с Полша и Унгария, където лидерите са спечелили управлението на държавата, но са загубили столиците, отчасти паралелът е валиден и с Турция и Москва: „Това показва, че има бавни, но закономерни, промени в Източна Европа. Тези полудиктатури и диктатури, които се появиха след прехода, започват да се разпадат и то точно в местата, където възникнаха“, коментира Райчев.

Наблюдаваме удивителен, интересен, неочакван феномен, посочи още той и уточни, че за Манолова са гласували т. нар. традиционни демократи. „Таблиците показват, че над 40% от тези хора, които са инстинктивни антикомунисти, са пуснали за Манолова, а малко над 30% за Фандъкова. Даже те допринасят за намаляването на разликата между двете“, каза Райчев.

По думите му в България няма нищо по-мръсно от кметски избори. Той подчерта, че гласовете си продават не само ромите, а и много българи. Изходът за справяне с проблема е повишаване на избирателната активност, посочи социологът.

„Това не е краят на Манолова, а добро начало“, коментира още той. Райчев е категоричен, че оттук насетне Мая Манолова със сигурност ще има участие в страната. Според него тя няма да направи партия, а по-скоро ще има мажоритарни участия или да се върне към грижата за обикновения човек:

„Представете си я като лидер на профсъюз, например, на фона на нашите заспали профсъюзи. Веднага ще видите, че за 2-3 години тази жена ще има огромна роля в България. Тя има лично мажоритарно бъдеще“, смята Райчев.

„Резултатът от изборите за кмет на София води със себе си два феномена. Единият е в лицето на кандидата Борис Бонев и подвижният вот на електората му. Другият се състои в това, че избиратели на „Демократична България” не искат да признаят, че подкрепят Мая Манолова“, коментира социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова по bTV.

По думите на Димитрова голямата разлика в процентите между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е била заради екзитпола, който показваше преднина на настоящия кмет с малко над 10%.

„След данните от паралелното преброяване разликата се сви до 5%. В момента при 100% обработени протоколи тя е около 4,7-4,8%”, допълни социологът. Димитрова изтъкна, че на втори тур от местните избори част от избирателите на „Демократична България” са подкрепили Мая Манолова, но като форма на протестен вот, а не стратегическа бъдеща коалиция.

„Ако това съществува като феномен в екзитпола, стои въпросът дали подобна коалиция би просъществувала”, подчерта социологът. Тя обясни, че от 24 столични района, 12 се печелят от ГЕРБ. Други 8 отиват при „Демократична България”. Три района са независими – „Младост”, „Кремиковци” и „Панчарево”, а един отива при БСП. Според нея това е една доста хибридна картина в столицата и е важно да се знае дали тя може да бъде постоянна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 24 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
Фандъкова е най-читавия кмет на София, но никой не е перфектен.Това и аз съм го писал, хем с ясен спомен за софийските кметове назад до Петър Междуречки. Фандъкова е единственото хубаво нещо в ГЕРБ, но си има и тя един голям кусур - че е от ГЕРБ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 19
penman
преди 4 години
*** на лицето Иван Костов и *** нямаше да направят по-добри ремонти, включително и на "Графа"! А знаейки резултатите от управлението на техните правителства, съм сигурен че кражбите и корупцията ще бъдат по-големи! Фандъкова е най-читавия кмет на София, но никой не е перфектен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
Ceco
преди 4 години
Никой не може да прогнозира какво ще се случи след 2 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
многодобре
преди 4 години
...капитализъм, социализъм- дрън, дрън! ...защо толко елементарно гледаш на проблема? ...виж в Латинска Америка какво става. Погледни Ирак и какво се случва там от месеци! Вярно, нашата преса е скопена и ни показва само соросожеланието, но това не означава, че другият свят е притихнал в просперитет и блаженство под крилото на белоглавияорел! ....според теб, те защо искат да махнат политиците си и да сменят модела на управление в страните си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
alphaomega
преди 4 години
Със тези качествени политици които имаме в момента по целия спектър освен с нова политическа карта може да се сдобием и със нова териториална карта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 13
penman
преди 4 години
Това не е краят на Манолова, а добро начало - поредната глупост на социалиста Райчев! Това, че голяма част от *** на Иван Костов я подкрепиха на втория тур, не означава че и те не са разбрали истината - Манолова не става за нищо, освен да стои във фризьорски/козметични салони и да търси камери и микрофони, където да се покаже и изговори патетично поредните глупости! БСП-то може да си я вземе в парламентарната група след около 2 години, ама е много съмнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Социоложе, чети:Това, което е ново за лидерството на пост-истината е не, че то не се интересува от реалността, а начинът, по който то демонстрира, че пребивава в друг свят: не чрез избягване на твърденията за определени факти, а чрез демонстриране на пренебрежението си към тяхната значимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 17
studioaa
преди 4 години
Червен Андрей е точно като поп Андрей от поемата септември, чака комунизма цял живот и вярва в него... Няма да го дочака докато е жив обаче... Всичките гробокопачи на капитализма ще отидат при бащицата им маркс чакайки капитализма да се самоунищожи и на негово място да дойде социализъм и комунизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още