Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

София е финалист в конкурса "Зелена столица на Европа" за 2023 г.

Столицата ще се бори с Талин, Краков и Хелсинбарг за титлата на церемония във финландския град Лахти през септември

София е финалист в конкурса "Зелена столица на Европа" за 2023 г.

Снимка: Bloomberg LP

София е сред финалистите в конкурса на Европейската комисия (ЕК) "Зелена столица на Европа" за 2023 година. Столицата ще се бори за титлата заедно с Талин, Краков и Хелсинбарг на 9 септември, съобщават от "Зелена София", проект на Столичната община.

Конкурсът "Зелена столица на Европа" води началото си от инициатива на 12 европейски града, подписана в Талин през 2006 г. От 2008 г. вече се организира от Европейската комисия и е с цел насърчаването на прилагането на екологичните стандарти в управлението на градовете.

Още по темата

При над 75% от населението в Европа, живеещо в градове, има редица предизвикателства пред градските власти - чистотата на въздуха, енергийна ефективност, градска мобилност и управление на отпадъците. В своя конкурс ЕК отличава градовете за налагане на по-високи екологични стандарти в развитието си, амбициите за устойчиво развитие и дали могат да служат за модел на най-добрите практики на управлението на градската среда.

Международно жури ще оцени кандидатурите на четиримата финалисти, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Печелившият ще бъде обявен на официална церемония в Лахти, Финландия, който е зелената столица на Европа за 2021 г.

Освен признанието за полаганите от властите усилия, градът, спечелил титлата, ще получи и парична награда в размер на 600 хил. евро, които ще бъдат насочени към екологични инициативи.

София участва за втори път в надпреварата. Столицата ни е седма сред рекордния брой от 18 участника за титлата през 2022 г. През тази година София се пребори с Дъблин, Скопие, Белград, Загреб, Варшава, Гданск, Измир и още пет европейски града за място на финала.

Преди обявяването на официалния победител столицата ни е втора с 44 точки. Лидер засега е шведският кандидат Хелсинборг, който има 46 точки. Плътно зад първите двама се нарежда Талин с 42 точки, а с най-малки шансове изглежда Краков, който е с 31 точки в междинното класиране преди финала.

"Зелена София" е описала в кандидатурата си стъпките за подобряване на ситуацията с някои от най-належащите проблеми - качеството на въздуха, намаляването на акустичното замърсяване, както и за управлението на отпадъците. "Волята за подобряване на качеството на въздуха е оценена високо", обясняват от програмата.

Градът ще трябва да представи конкретен план за действие в годината, за която участва в надпреварата (2023 година),както и ключовите проекти, с които планира да постигне своята визия за устойчиво развитие. Градските власти трябва да разработят и комуникационна стратегия, да въвлекат гражданите в проектите, да покажат възможността да работят с различни институции и да представят в перспектива ролята на града като посланик на устойчивото развитие в ЕС.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 3 месеца
Трева и плевели пробили през бордюри и тротоари, покриви, дори през асфалт. Неокастрени дървета, неподдържана декоративна растителност. Дори могат да се видят дървета по покриви. По зелено на къде. Голям плюс при нас, е че нашата растителност е от природата, естествена от местен генофонд. Тук няма urban gardening тук е urban junglening.
0
 
0
 
2
khao до: zelka007
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
смятай... Краков не беше ли в една класация за най лош въздух ? ... и нема да питам на коя държава е столица, че ще стане неудобно ! :):)
2
 
0
 
1
преди 3 месеца
щом е деветосептемврийски финалът , значи ще сме ние ... данчето толкова се поти с тези лалета напролет и розариумите по парковете и теменужките , че няма да е честно да не сме ние ... даже разкаляха и кварталните улички този месец ...

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 октомври