IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата към септември се увеличава до 1543 лв.

През третото тримесечие наетите в хотелиерството и ресторантьорството са намалели с 11%

16:51 | 12.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Средната месечна работна заплата в България нараства с 10,7% през третото тримесечие на годишна база. Най-голямо е увеличението в дейностите, свързани със селско и рибно стопанство (17,4%), култура, спорт и развлечения (16,5%), и административни дейности (16,2%). Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Средната брутна месечна работна заплата за юли е 1533 лв., за август - 1485 лв., и за септември - 1543 лева.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение са: създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 3687 лева; финансови и застрахователни дейности - 2267 лева; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 2225 лева.

Най-нископлатени са били наетите в хотелиерство и ресторантьорство - 940 лева; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци - 1150 лева.

На тримесечна база средната месечна работна заплата намалява с 0,3% до 1520 лв. През третото тримесечие на годината най-голямо намаление е отчетено в сферата на здравеопазването и социална работа (с 5,4%), в добивната промишленост с (4,9%) и „Финансови и застрахователни дейности“ (с 4,3%). Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в селско стопанство (със 7,8%) и култура, спорт и развлечения (с 6,9%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 12,4%, а в частния - с 10,2%.

Средната брутна работна заплата за страната по месеци

Предварителните данни на Националния статистически институт сочат намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември. Те се свиват с 23,7 хил., или с 1,0%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 2,8 милиона.

Най-голямо намаление на наетите за периода юли-септември се наблюдава в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11%, „Операции с недвижими имоти“ - с 4,8%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 2,7%. Най-голямо увеличение на наетите е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1,3%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1,0%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,7 и 16,9%.

В края на септември на годишна база наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 32,5 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите се отчита в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8,7 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8,4 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,8 хил. Най-голямо намаление на наетите има в „Административни и спомагателни дейности“ - с 3,5 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако се сложат и реалните заплати в цели сектори, които сега плащат поливината заплата под масата в плик, отиваме на едно 900 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Това е не лоша заплата всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още