IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Не погасявайте стари кредити с нови

Длъжниците могат да продават свободно чрез частните съдебни изпълнители, за да не се стига до изпълнителни дела, посочи Иван Хаджииванов от КЧСИ

16:37 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

След края на мораториума с отсрочване на кредити на домакинства към банките част от клиентите няма да успеят да се справят със ситуацията. Те ще трябва да търсят други решения. Моят съвет е в такива случаи е длъжниците да се свържат с банката и да обяснят, че не могат от април да обслужват кредитите си. За всеки един случай трябва да се реши какви инструменти да се ползват - разсрочване на кредита, рефинансиране, нов гратисен период, но не и чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие за физическите лица. Това ще е грешка - чрез нов заем да се погасяват други кредити. Това мнение по БНР изрази кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той не очаква удължаване на мораториума. По думите му хората не трябва да седят и да чакат, за да не бъдат дадени на съдия изпълнител.

Вдигането на мораториума на банките към длъжниците им е в края на март. На дневен ред излиза проблемът какво се случва с хората, които са изгубили работата си, но пък дължат пари на кредитните институции. По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките, като одобрените са над 82 хиляди, а общата стойност на одобрените за частния мораториум задължения са над 1,8 милиарда лева.

"Какво точно ще се случи, след като отпадне мораториумът на банките, е трудно да се прогнозира", каза Иван Хаджииванов, заместник-председател на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Той напомни, че Камарата излезе с предложение, преди да се наложи извънредното положение, да се ограничат изпълнителните действия срещу длъжниците, за да може да се преживее по-лесно пандемията. Законът за извънредното положение трябваше да ограничи образуването на нови изпълнителни дела, на налагане на запори, възбрани на имоти, описи, публични продажби.

Въпреки че канторите на частните съдебни изпълнители не затвориха по време на пандемията, през 2020 година има спад на приходите на частните съдебни изпълнители към държавния бюджет и взискателите.

Хаджииванов потвърди, че след преминаване на извънредното положение „нещата се раздвижиха“ и очаква банките след март да потърсят необслужените си кредити. Той смята, че изискуеми ще станат кредитите на хората, които не са успели да се организират и да подобрят финансовата си дисциплина.

„Предложихме да има възможност, преди да се правят изпълнителни дела, длъжниците да могат да продават свободно чрез нас, защото това ще е много по-евтино и по-бързо от образуването на изпълнителните дела", коментира експертът.

По думите му вече текат много продажби по Черноморието на апартаменти, които се изкупуват от руски граждани.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още