Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Владислав Горанов: Думата на 2019 г. е „растеж“, на 2020 г. – "ERM II"

България се движи в правилната посока и това е удовлетворяващо, като за 2019 г. се очаква икономиката да нарасне с 3,6%, подчерта министърът на финансите

Владислав Горанов: Думата на 2019 г. е „растеж“, на 2020 г. – "ERM II"

Министърът на финансите на Република България Владислав Горанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Думата на 2019 г. е растеж – така министърът на финансите Владислав Горанов обобщи изминаваща финансова 2019 г. в обзорното предаване „Годината“ на Дарик радио.

Според прогнозите на министъра ERM II ще бъде думата на 2020 г. 

Още по темата

„Растежът се мери като съотношение на миналото и настоящето – порасна икономиката на страната, кредитният ни рейтинг, нараснаха доходите, порасна мандатът на сегашното правителство, общо взето България се движи в правилната посока и това е удовлетворяващо“, каза Горанов.

Очакваме тази година икономиката да реализира ръст от 3,6 %, който е един от най-добрите в ЕС. Според финансовия министър това няма как да не ни радва, особено в контекста на сътресенията в глобалния свят, търговските напрежения между САЩ и Китай, между САЩ и някои европейски страни и Brexit, който също се отразява на очакванията за развитието на европейската и световната икономика. 

Процесът за присъединяването на България в ERM II се движи според предварителните консултации с нашите европейски партньори – коментира още Владислав Горанов. Той обясни, че след проверката на шестте банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), е имало необходимост две български банки да засилят капиталовите си буфери, като е отнело малко време те да разработят своите планове и да бъдат утвърдени от ЕЦБ и от БНБ. В момента текат сроковете, в които тези планове ще бъдат изпълнени.

Горанов обясни етапите на процеса по присъединяването, като припомни, че през лятото на 2018 г. нашата страна е подала сигнал, че искаме да се присъединим едновременно към ERM II и да установим тясно сътрудничество с банковия съюз, с ясните ангажименти, които страната е готова да поеме. Сега изчакваме положителна оценка на ЕЦБ за изпълнението на плановете за увеличението на капиталовите буфери на двете наши банки.

„Подаването на заявление за участие във Валутно-курсовия механизъм е описано ясно в нормите на ЕС и на ЕЦБ – това е един лист хартия, той се разглежда обикновено в петъчен ден, като решението се взима в същия ден – това не е процес, който трае с месеци, решението се взима от всички държави членки“ – каза финансовият министър и акцентира върху законодателните промени, които бяха направени и ясните стъпки на България към ERM II. 

На въпрос за това какви са сроковете за приключване на процеса, министър Горанов отговори, че реалистичните срокове България да влезе в т.нар. „чакалня“ за еврозоната са до края на април 2020 г. Според мнението на финансовия министър, заради валутния борд и фиксирания валутен  курс, нашата страна няма причина да стои в ERM II, но такива са правилата и там престоят е минимум две години.

Владислав Горанов каза още, че очаква две-три години да е срокът, в който да стоим в ЕRM II, и ако през април 2020 г. влезем в ERM II, на 1 януари 2023 г. е логично да осъмнем с евро валутата.  

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

21
 
13
 
2
Бидонойл до: serafima
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Напоследък нещо изоставаш в оплювателството. Какво е това, само едно обидно изречение и то по адрес на заместник министър. Отбиване на номера.
14
 
39
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Думата за Горанов за 2019 г. е едно надуто и озлобено НИЩО, на което му се е паднало власт в царството на слепите, а през 2020 г. - ДРАПАНЕ да се запази статуквото.

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят