IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водната криза в Перник може да отключи реформи във ВиК сектора

Не успяхме да направим дизайн на отрасъла, отчете бившият зам.-регионален министър Добромир Симидчиев

15:32 | 07.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Случващото се в Перник е криза и вероятно чакат тежки дни жителите на града, но това може да се използва за реализирането на промени във ВиК сектора. Хората, които са отговорни за ситуацията, трудно прокарват дори и при желание промени, защото средата е много консервативна. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, бивш зам.-регионален министър.

"Секторът е нереформиран не просто институционално, но и самата среда е закостеняла", смята той.

Според Симидчиев промяната трябва да е водещ мотиватор в сектора. "Самата среда има нужда от разтърсване и промяна", отбеляза експертът.

Той коментира, че след водната криза в София през 90-те са се случили много положителни неща, включително и законодателни промени.

„За ситуацията в Перник е необходимо да се направи много сериозен анализ защо е допусната кризата в града институционално. Замесените институции са много. Ние не сме успели да направим дизайн на отрасъла, така че да има някой, който да понесе сериозна отговорност за предоставянето на услугата“, посочи бившият зам.-регионален министър.

По думите му във ВиК сектора трябва да има съсредоточаване на отговорности.

„Необходимо е централизиране в звено, където да се взимат основни решения и да се носи отговорност. Централизацията обикновено е необходима, когато има да се наваксва", е мнението на Добромир Симидчиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ооо да точно така ще стане. до скоро почти всяка година имаше наводнения след всеки 15 минутен порой, който отнасяше къщи и села.. реформа имаше ли ? НЕ ... защо сега да има ? и изобщо за 10 години тиквата направи ли една реформа, че сега да прави ? НЕ !Моето предположение е че сега ще почнат ПАК пак едно строителни проекти на завишени цени, с ниско качество ... като санирането, магистралите, ремонта на всякви площади и тнт. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
unicornblade
преди 4 години
Почва обработката на съзнанието на масите към реализация на овладяването на водните ресурси на България по модела на държави в Африка и Израел:Стъпка 1: Държавата обединява ВИК-тата.Стъпка 2: Държавата казва, че трябват големи инвестиции и ще търси международен инвеститор за инвестии във ВИК мрежата.Стъпка 3: Идва инвеститор, който взима ВИК-тата, и става оператор на водоизточниците за някакъв безумен срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още