IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва кампания за набиране на проекти по „Красива България” за 2022 г.

С финансирането ще се подобряват работните условия и обслужването на гражданите в областта на образование, здравеопазване, социални услуги и култура

12:58 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 7 януари 2022 г. общини, държавни институции, областни управители могат да кандидатстват по проект „Красива България” към Министерство на труда и социалната политика (МТСП)  за финансиране на проекти, чиято цел е подобряване на работните условия и обслужването на гражданите в областта на образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата, администрацията, спорта и развлеченията.

Мярка „Подобряване на обществената среда в населените места” ще финансира развитието на устойчива, свързана и достъпна обществена среда, уточниха от социалното министерство. По нея се допускат строително-монтажни и ремонтни работи в сгради, включително със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на администрацията, културата и изкуствата, спорта и социалния туризъм.

С друга мярка „Подобряване на социалната инфраструктура” трябва да се осигури подходяща и рентабилна образователна и здравна инфраструктура, както и да се постигне оптимизация и модернизация на сградния фонд в сферата на дневните социални услуги. По нея се допускат строително-монтажни/ремонтни работи в сгради, вкл. със статут на недвижима културна ценност, които са за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването и предоставянето на социални услуги от нерезидентен тип.

Мярка „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип” е създадена за подобряване на условията на живот на групи в неравностойно положение чрез обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, които заменят институционалната грижа. По нея се допускат строително-монтажни и ремонтни работи в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, или ново строителство за предоставяне на социални услуги от резидентен тип. Тук обаче не се допускат обекти със статут на недвижима културна ценност.

И по трите мерки може да се финансира благоустрояване на прилежащите външни пространства на съответните сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които същите са разположени.

Бюджетът за едно проектно предложение трябва да е между 60 хиляди и 450 хиляди лева с ДДС, като по първа и втора мярка финансирането от кандидата трябва да е най-малко 50% от общия бюджет, а от „Красива България” ще се отпускат най-много 120 хиляди лева с ДДС при проектно предложение без обучение и 130 хил. лева с ДДС при предложение с обучение.

По мярка „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип” кандидатите трябва да осигурят най-малко 30% от общия бюджет, а максималната сума, която ще се финансира от „Красива България”, ще е 180 хил. лева, уточниха от МТСП с ДДС при проектно предложение без обучение и 190 хил. лева с ДДС при предложение с обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още