IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Либхер" откри трети завод в България

В предприятието се произвеждат рами и бурета за бетоновози, инвестицията е за 17 млн. евро

08:44 | 02.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Германският концерн „Либхер“ откри официално трети завод у нас – за производство на бетоновози.

„Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ ЕООД се намира в Пловдив, където са и другите две предприятия на компанията – „Либхер Хаусгерате Марица“ ЕООД за производство на хладилници и фризери и „Либхер Транспортейшън Системс“ ЕООД за климатични и вентилационни системи в железопътния транспорт.

Инвестицията е в размер на 17 млн. евро. Към момента в предприятието са назначени 120 души на различни позиции, като се търсят още инженери.

Инвеститор в новото предприятие е подразделението на концерна за бетонна техника, което иска да отговори на нарасналото търсене на бетонна техника в Европа. Произведените в завода изделия са предназначени основно за близки до България пазари в Централна, Източна и Югоизточна Европа, но част от тях ще се изпращат и към партньори на групата в Западна Европа.

Инвестицията

Заводът се намира на бул. „Кукленско шосе“, в рамките на Пловдив. Изграден е върху терен с площ 37 хил. кв.м. Застроената производствена и складова площ е 12 хил. кв.м., като част от сградите са съществуващи и са достроени останалите необходими площи.

Либхер Либхер

Предприятието поне засега е под наем, като се водят преговори за закупуване на базата.

В общата инвестирана сума (17 млн. евро) се включват както нови машини, съоръжения и оборудване, така и трансферирани от Германия.

Предприятието всъщност работи от 2019 г. Първоначалната идея на концерна „Либхер“ е то да е допълнителна, спомагателна мощност към завода в Германия. Впоследствие обаче идеята еволюира и в България се премества цялото производство и предварителен монтаж.

Капацитет

„Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ произвежда рами и бурета за бетоновози. Около 80% от произвежданите изделия отиват в Германия, т.е. предприятието играе ролята на вътрешен доставчик за подразделението за бетонна техника и технологии за клиенти от Централна и Източна Европа. Останалите изделия се изпращат на партньори на концерна в други страни в Западна Европа.

Капацитетът за производство е 8 рами и 10 бурета дневно. Годишно се произвеждат 2 400 изделия, като това е планираният капацитет до 2025 г.

Либхер Либхер

Без допълнителни инвестиции в производствени помещения и техника и наемане на хора могат да бъдат произвеждани още до 400 изделия.

Камионите с бетонови миксери, които се сглобяват в завода, се правят по поръчка на клиенти от пазари, близки до България.

Повече от 20 години в България

Групата „Либхер“ присъства от над 20 години на българския пазар. Първото ѝ дружество в страната е „Либхер Хаусгерате Марица“ за производство на хладилна техника – регистрирано е през 1999 г.

Второто дружество – „Либхер Транспортейшън Системс“ е открито през 2004 г.

Заводът за хладилници отчита приходи в размер на 503 млн. лева през 2020 г., което представлява годишен ръст от над 10%. Печалбата на предприятието е за над 34 млн. лева, като се увеличава също с близо 10% на годишна база.

Предприятието за климатични инсталации в транспорта увеличава приходите си до 53 млн. лева през 2020 г. (+17%), но отчита загуба.

Концернът е инвестирал повече от 700 млн. евро в производствата си по света през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ето класическия идддиот над теб! дето по цял ден величае русия и плюе по Запада, но отишъл в един завод за хладилници и му паднало ченето на горката копейка!... а смятай ако иде там където се прави развойната дейност в къв културен шок ще изпадне! ... добре че никога няма да го пуснат там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
и назначиха ли те за чистач ?.... или и за това не ставаш, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Преди десетина години ходих по разни такива заводи в индустриалните зони, беше доста интересно, Либхер завода за хладилници беше може би най-добрият като условия за работа, запомнил съм и чудесен стол за работниците. Обаче знаете ли какво казаха почти всички директори на предприятия относно работата в България - нямаха проблем с бюрокрация и корупция, тогава даже имаше програма за улесняване и тн( сигурно още има, вече не се интересувам) но имаха огромен проблем с намиране на служители. Може би в Пловдивската зона беше най-малък, но при останалите беше екзистенциален. Няма кой да бачка. Няма кой да бачка като специалист, няма и като индианец. Пари даваш, но няма на кого. Интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Според форумните гробокопачи на "колективният запад" тука нищо не става от тази държава ... :))) ... пък то поредна фирма дето строи и се развива у нас ... а в случаят и с пореден завод ... Поздравления !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още