IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се задържа над прага от 41 хил. долара

"Беше добра седмица за биткойна", коментира Джо Дипаскал, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital

11:30 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Биткойнът и другите водещи криптовалути приключиха миналата седмица с леки понижения, но все пак оптимистично – на по-висока цена, отколкото я започнаха. Те успяха да устоят на първото повишение на лихвите от Федералния резерв и продължаващия конфликт в Украйна.

В понеделник цената на биткойна остава над 41 хил. долара, като минути след 10 ч. се понижава с 1,5% до 41 237,30 долара, показват данни на CoinDesk. Тя мина прага от 42 хил. долара в петък, което е с над 7% над равнището в началото на миналата седмица.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Етерът поевтинява с близо 1,1% до 2896,76 долара, но цената му също е значително над тази в началото на миналата седмица. Повечето други водещи криптовалути също бяха на червено през уикенда. Търгуваните обеми също намаляват за последните три дни.

„Беше добра седмица за биткойна“, коментира Джо Дипаскал, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра BitBull Capital, за CoinDesk. „Задържаме подкрепата над 45 500 долара, както наблюдавахме и през последните дни на февруари“, допълва той.

Дипаскал отбеляза също, че занижените търгувани обеми са нещо нормално за уикенда и допълни, че очаква повишение през седмицата. По думите му на фона на ръстовете на пазарите на ценни книжа има шансове за ново поскъпване, ако търговията в понеделник бъде силна.

Технологичният индекс Nasdaq напредна с 2% в петък, а широкият S&P 500 бе нагоре с над 1%. Златото на свой ред поевтиня с 1,2%. Поскъпването на акциите и криптовалутите към края на седмицата предполага, че инвеститорите са готови да поемат повече рискове.

През почивните дни сраженията в Украйна продължиха. Според съобщения стратегическото черноморско пристанище Мариупол може да бъде завзето от руските сили до дни. Wall Street Journal публикува в неделя материал, според който до голяма степен Русия не успява да докаже, че икономиката ѝ ще може да се развива на фона на строгите западни санкции и може да са необходими години, за да се възстанови.

Дипаскал отбелязва, че мнозина инвеститори свързват февруарските понижения в цените на акциите и криптовалутите с тези през март 2020 г. „Въпреки че имаше много несигурност, щеше да е погрешно да продаваме при ниски цени тогава; следващите две години отбелязаха исторически повишения“, каза той. „Хеджфондове като нашия са като цяло оптимистично настроени, като се има предвид пазарната история на ръстове по време на несигурност, дори и след периоди на сътресения“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още