Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност

Криптовалутата може да се конкурира със златото до 2024 г. по отношение на волатилността

Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн изглежда е напът да се превърне в глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност. Волатилността на биткойн е висока в исторически план, но достигна рекордно ниско ниво спрямо златото и акциите през 2020 г. Биткойнът може да бъде еталон за присъща стойност в един свят, който става дигитален, пише Bloomberg Intelligence.

Волатилността е твърде висока

Волатилността е често посочван проблем на биткойн, но според Bloomberg Intelligence това е нормално за потенциално революционен актив. 

Още по темата

Развитието на биткойна е основната причина, поради която нестабилността на биткойните намалява под нивото си от около 37% през 2016 г. Не е известно колко ще се промени предлагането на злато през 2021 г. или през която и да е друга година в сравнение с биткойн, чийто добив е фиксиран на 900 монети на ден, докато спадне до 450 монети през 2024 г.

До следващия халвинг волатилността на биткойн може да съвпадне с тази на златото

Волатилността на биткойн обикновено се повишава, когато цените достигат рекордни стойности, което е част от поцеса на превръщане на криптовалутата в дигитална версия на златото и вероятно ще намали волатилността.

За дастигне до там биткойн може би ще трябва просто да продължава да прави, каквото и до сега: да поскъпва и да се развива. Би било наивно да не се очакват трудности по пътя на фона на новата технология, но докато човешкият напредък, електрификацията и дигитализацията не отстъпят, се очаква биткойн да се превърне в достоен заместител на златото в инвестиционното портфолио.

По-долната графика показва, че регресионната линия на 260-дневната волатилност на биткойн е напът да съвпадне с близо 20% за златото (към 20 януари) през 2024 г. Според Bloomberg Intelligence цената на криптовалутата ще е по-висока дотогава.

Биткойн за колекционери, не като кеш

Има нарастващ потенциал в използването на биткойн като актив за съхранение на стойност, който е лесен за транспортиране и може да се разменя с ясни по всяко време ликвидност и прозрачност.

Приближавайки до 90% от цялата предлагане ма биткойн, криптоактивът може да се разглежда по-скоро като колекционерски с възможност за поскъпване. 

Изключвайки някои непредвидени последици с технологията, цените би трябвало да продължават да се покачват заради нарастващата употреба на биткойн и свързаното с нея търсене.

Още четете в bloombergtv.bg

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
1
 
1
 
30
Whitestar до: Satoshi Nakamoto
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Yes, you are right, but other things being equal, the demand and supply of bitcoin, as well as the increase in its price, are influenced by many non-market and harmful factors for the market. That is, it grows artificially, in a direction illogical in terms of its real value. Then what intelligence test are we talking about?!!
0
 
4
 
29
Solar Power до: kane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако имаш стоп лос на ботовете го махни ! Просто си чакаш и няма да загубиш.
1
 
3
 
28
преди 1 месец
Биткойн, започваш да четеш отзад напред 4,3 и 1 буква. Мисля, че идеята е същата, но с по-модерно име и в глобален мащаб.
2
 
5
 
27
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
..ни в статията няма нищо вярно... даже мисля че подвеждането на читателите е подсъдимо ама карай..
3
 
4
 
26
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В заглавието няма нищо вярно.
Ама нищо!

Още от Криптовалути
Обемът на търговията с криптовалути се увеличава със 17% през февруари