IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се задържа на цена от над 31 хил. долара

Стейбълкойнът TerraUSD продължава да губи от паритета с долара и се разменя за под 70 цента

09:33 | 11.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се възстановява леко, но не успява да запази трайни ръстове, след като във вторник за кратко спадна под 30 хил. долара. В същото време продължават неволите около стейбълкойна TerraUSD и свързаната криптовалута Luna.

Биткойнът остава на равнище от над 31 хил. (31 411 долара) към 9 ч. българско време, което представлява спад от 1,2%, показват данни на CoinDesk. По-ранният му спад отведоха цената на най-ниското му ниво от над година насам.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Етерът и рипълът също са на червено със спадове в цената от под процент. Соланата обаче поевтинява с над 6%. Доуджкойнът и шиба ину са назад със съответно 4,9% и 4,4%.

Всички погледи са вперени в TerraUSD – стейбълкойнът, който поддържа паритет с американския долар. По-рано през уикенда обаче монетата загуби равновесие и в сряда се разменя за под 70 цента.

В същото време основният токен на екосистемата Luna поевтинява с над 72% на фона на проблемите около стейбълкойна. Надеждите на инвеститорите са в съобщенията, че организацията зад блокчейна Luna Foundation Guard ще се опита да набере 1 млрд. долара в опит да възстанови паритета.

По думите на До Куон, основателят на Terraform Labs, която стои зад блокчейна тера, планът за възстановяване скоро ще бъде представен, съобщава Bloomberg. В същото време според управителя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън загубата на паритет на TerraUSD подчертава нуждата от регулаторна рамка на стейбълкойните.

Регулаторният фокус „изглежда натежава върху настроението за стейбълкойни“ на фона на намаляване на търсенето до известна степен на по-широкия криптопазар, посочва Тони Сикамор, старши пазарен анализатор на StoneX Retail.

Той очаква американските борсови индекси и биткойнът да продължат да се движат в унисон, след като корелацията между тях достигна рекордно равнище.

Годината не е най-добрата за биткойна, който се раздели с 33% от цената си от януари насам, докато при акциите понижението е от около 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още