IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите поевтиняха рязко за втори път през последните 24 ч.

Биткойнът достигна цена от 6402,19 долара малко след 12:30 ч. българско време

13:02 | 06.09.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Криптовалутите загубиха значителна част от цената си за втори път в рамките на по-малко от 24 часа, насочвайки се към деветмесечно дъно. Причина за спада станаха притесненията, че по-мащабното влизане в употреба на дигиталните активи ще отнеме по-дълго време от очакваното, съобщава Bloomberg.

Биткойнът – най-голямата дигитална валута, се срина с 9,8%, достигайки цена до 6408 долара по време на търговията в Хонконг. Цената му достигна 6402,19 долара малко след 12:30 ч. българско време.

Измерителят Bloomberg Galaxy Crypto Index, който следи представянето на най-големите криптовалути, се движи близо до най-ниските си стойности от ноември 2017 г. насам, след като конкурентните дигитални валути рипъл, етер и лайткойн също поевтиняха.

Това е поредната лоша новина за търговците, залагащи на криптовалути, след като в сряда изданието Business Insider съобщи, че Goldman Sachs Group Inc се отказва от краткосрочните си планове за  създаване на бюро за търговия с дигитални пари. По-рано тази седмица пък платформата ShapeShift AG съобщи, че ще започне да изисква лична информация от потребителите си, което предизвика опасения, че това може да отблъсне клиенти, които държат на анонимността.

„Голяма част от надеждите на инвеститорите на дребно за по-голямо институционално присъствие наистина бяха водени от Goldman Sachs“, посочва Стивън Инес от Oanda Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Хардуерът не може да служи за обезпечение. Никога, никой поддръжник на криптовалутите не е твърдял подобно нещо. -----Което е нормално, защото не са разбрали същноста на биткоин... и аз му бях подръжник докато не видях как работи схемата. Миже да не ти се вярва на само тока и хардуера реално определят пазарната му цена, всичко над е от спекулантите дето ви обират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Глупости. Това, че фиатните пари нямат обезпечение го посочих като факт, никога не съм твърдял, че е недостатък. При днешното ниво на развитие на финансовите услуги обезпечението на парите с материални активи би било пречка, а не предимство. И биткойнът не е тръгнал "да се бори" с някого като пeхливaнин, единствената му цел засега е да съществува като алтернатива на другите разплащателни средства. Ако някой ден криптовалутите наистина заменят парите, това би станало възможно само при коренно различна икономическа система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 5 години
хаха, това че няма обезпечение било предимство. мчи то тогава фиатните пари са най-убавите.. нали бт с тях трябваше да се бори, пък той бил дори още по-необезпечен от тях.сам си направи капан и сам се натика в него ,и имаш наглостта да ни говориш,че не разбираме от криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Хардуерът не може да служи за обезпечение. Никога, никой поддръжник на криптовалутите не е твърдял подобно нещо. Това е измислица на хора, които не разбират същността им и се опитват да търсят абсурдни обяснения за тяхната стойност. Биткойнът не е обезпечен с материални активи и това е предимство, а не недостатък. Ако имаше такова обезпечение, то би влошило едно от най-важните му качества, които го правят ценен в очите на потребителите. Първо, съхранението на активи за 100 млрд долара не е лесно и струва много скъпо. Второ, държавите под чиято юрисдикция се съхраняват активите биха могли чрез тях да се опитват да контролират криптовалутата и така тя би се лишила от своята независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 5 години
Хардверът, който стои зад криптовалутите е възможно най-глупавия актив. 3 дена след като си го купил е на половин цена и абсурд да можеш да го продадеш на някой различен от друг копач, защото той е специализиран. А купувачат му трябва да е селянин да си вземе такова нещо втора ръка. Така, че дори това не поддържа цената на тоя балон. Аз също ви казах, че е балон. Моментен тренд, дот ком2 или лале 2, както искате му викайте. Проблемите му са много повече отколкото потенциалните ползи, ползи каквито явно имат перачите на пари, които си мислят, че са анонимни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Това, че зад парите стои икономиката на дадена държава са само думи без конкретни ангажименти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Не разбирам какво се опитваш да докажеш с този сплит? Софтуерът на Биткойн е с отворен код, базата данни в блок веригата е публично достъпна, така че всеки който иска може да ги използва за създаването на нова криптовалута. Това се е случвало и то много повече от веднъж - лайткойнът например също е форк на биткойна. Същественото в случая е, че от момента на разделяне на блок веригата, клонингът вече е съвсем нова криптовалута, която няма абсолютно нищо общо с другата. След отделянето BCH вече по никакъв начин не засяга потребителите на биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Нещо повече, това се определя от заложения алгоритъм, който никой не може да променя едностранно и тъй като е с отворен код----и това не е съвсем верно, сплитнаха ли биткоина ? Сплитнаха го ! Алгоритъма се е променял през годините. От къде знаеш че следващите 20 години пак на същия консенсусен принцип няма да пуснат 2ра, 3та, 10та серия ?И фиатните пари не се печатат от един човек с еднолично решение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
това не е съвсем верно, зад фиатните пари стои икономиката на дадената държава ... докато има държава ще са обезпечени, ако няма тогава си прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
За легитимност - да. Криптовалутите още не са легитимно платежно средство. За прозрачността не съм съгласен. Знаеш ли например колко долари са пуснати в обръщение до този момент и колко още ще бъдат емитирани през следващите 20 години? За биткойните се знае с точност до сатоши. Нещо повече, това се определя от заложения алгоритъм, който никой не може да променя едностранно и тъй като е с отворен код, всеки който желае може да го провери. При фиатните пари никога няма да има такава прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още