IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Coinbase надмина пазарните очаквания

Потребителите, търгуващи с токени на най-голямата американска криптоборса, нарастват до 6,1 млн. през първото тримесечие

11:30 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата борса за търговия с криптовалути в САЩ Coinbase Global Inc. отчете нетна печалба за първото тримесечие, която надхвърля очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Приходите от продажби на Coinbase достигат 1,8 млрд. долара, което отговаря на насоките на компанията от април, но остава малко под 1,81 млрд. долара, прогнозирани от анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Coinbase отчита нетна печалба в размер на 771 млн. долара, което попада в средата на ориентировъчния диапазон от 730 до 800 млн. долара и надвишава пазарните очаквания за печалба от 762,6 млн. долара.

Компанията представи своя отчет само ден, след като Tesla Inc. заяви, че ще спре да приема плащания с биткойни, предизвиквайки срив в цената на най-голямата криптовалута в света. Стойността на токена падна под 50 хил. долара.

Главният финансов директор на Coinbase Алесия Хаас заяви в интервю, че острият спад е „само един ден“. 

Цената на акциите на компанията падна за първи път под 250 долара за дял в часовете след края на редовната търговия.

„Силните насоки за обема на търговията на Coinbase за второто тримесечие на 2021 г., които отговарят или надхвърлят огромните 335 млрд. долара, които (компанията) отчете през първото тримесечие, както и нейните подсилени сценарии за месечните данни за броя на потребителите, търгуващи с криптовалути, бяха ключовите решения според нас“, изтъква Марк Палмър, анализатор в BTIG.

„Обаче изглежда, че пазарът се е фокусирал върху скромни„ пропуски“ по отношение на консенсусните оценки, въпреки че компанията или е постигнала предварително обявената от нея стойност (в случай с приходите), или е предоставила резултати в рамките на предварително обявения диапазон (в случай на нетната печалба)", добавя Палмър.

В писмо до акционерите Coinbase за пореден път подчертава, че нейният бизнес „по своята същност е непредсказуем“. Тя добавя, че „вятърът е в платната ни в момента и усещането е добро“. „Но криптоиндустрията е млада и нестабилна и ще дойде ден, когато ще настъпят по-трудни времена“, изтъкват от компанията.

Coinbase повиши очакванията за потребителите, търгуващи с токени, тъй като броят на тези клиенти се увеличава до 6,1 милиона през първото тримесечие, повече от два пъти спрямо предходното тримесечие. През текущото второ тримесечие компанията очаква общият обем на търговията да достигне или леко да надвиши обема през първото тримесечие.

От Coinbase предупреждават, че инвеститорите не трябва да очакват големи печалби занапред. Компанията обясни, че се фокусира върху разширяването. Тя планира да „увеличи значително“ маркетинга през тази година, като инвестициите в продажбите и маркетинга ще достигнат между 12% и 15% от приходите.

Coinbase приключи първото тримесечие с близо 2 млрд. долара в брой и се очаква да продължи с придобиванията, тъй като продължават да се появяват и да растат многоженство криптостартъпи, изтъква Хаас. Coinbase наскоро придоби редица компании, включително платформата за анализи Skew.

Coinbase също така планира да добави функции към своето приложение, които ще позволят лесна търговия с NFT (незаменяеми токени).

По-голямата част от приходите на компанията идват от потребителите на дребно, въпреки че институционалните инвеститори представляват най-голямата част от активите.

Според Хаас Coinbase се опитва да привлече повече институционални пари, за да предложи по-късно повече услуги на по-големи клиенти.

Акциите на компанията поевтиняват с 6,53% към 10:40 ч. българско време, като от листването ѝ през април тяхната стойност е намаляла с около 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още