Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Изкуствен интелект помага на медиите за филтриране на коментарите онлайн

Френският в. „Монд" е възприел нова система за прочистване на коментарите, която се основава на технология на компанията Jigsaw

Изкуствен интелект помага на медиите за филтриране на коментарите онлайн

Снимка: Pixabay

Възможно ли е да се дискутира спокойно в интернет? Някои медии са решили да покажат, че това е възможно, като използват в сайтовете си изкуствен интелект, който да „отстранява оттам безумните изказвания", предаде БТА.

Френският в. „Монд" обяви в сряда, че е възприел нова система за прочистване на коментарите, която се основава на технология на компанията Jigsaw, свързана с Google и с Alphabet. Средството, предлагано от Jigsaw, вече е използвано от американския в. „Ню Йорк таймс" и от испанския в. „Паис". То облекчава работата на модераторите, като поставя автоматично оценка за „вредност" на 3000 коментара, поствани всеки ден в сайта на „Монд".

Когато пишат коментара си под статия на изданието, потребителите в реално време получават оценка, която може да ги подтикне да подбират по-добре думите си. После модераторите на медията решават дали да публикуват тези коментари, или да отстранят обидните, расистките и оклеветяващите думи в тях, както и онези изказвания, които „са извън темата на разговора".

Много медии по света, като например местни медии, включително американският седмичник „Атлантик", забраниха коментарите и се върнаха към добрата стара практика на пращане на мнения по електронната поща.

Модерирането на коментарите струва няколко хиляди евро всеки месец. При условия на криза за медиите, те могат да решат да икономисат пари. Освен това, според някои изследвания коментарите, в които има ненавист, представят в лоша светлина сайтовете, които ги приемат. Те ги излагат на риск от съдебно преследване или от прогонване на рекламодатели.

След шест месеца на сътрудничество с Jigsaw „Паис" твърди, че „зловредните" коментари под статиите са намалели леко, а броят на хората, оставящи коментари, като цяло се е увеличил.

Инженери на Jigsaw сега усъвършенстват метода, което ще позволи да се „долавя" и хуморът, иронията или преносният смисъл на думите, като например похвалата: „Отлична новина!", в която няма нищо обидно от езикова гледна точка, но която носи много различно послание, когато е поставена под статия за издавили се в Средиземно море мигранти.

Освен това в редакцията на „Ню Йорк таймс" и на университета „Саймън Фрейзър" в Канада се работи по автоматичното идентифициране на най-конструктивните коментари, тоест такива, които карат дискусията да напредва, при които се запазва цивилизоваността, които се основават на факти или на лични преживявания и които като цяло придават някаква стойност на обсъжданата тема, посочва още БТА.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Verizon e търсил купувачи за Yahoo Finance