IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството дава 2,75 млн. лева за свободния достъп до услугите на БТА

20 млн. лева се отпускат на БНТ за покриване на стари задължения

21:25 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2,75 млн. лв. по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 година, съобщава правителствената информационна служба. Тези средства ще се използват за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация.

Свободният достъп до услугите на БТА съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за БТА.

Средствата се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Законът предвижда в срок от една година БТА да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.

В същия срок БТА ще се превърне в площадка и център на информацията за публичните организации и дейности в услуга на всички медии и граждани на България.

С допълнителното финансиране БТА ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук.

С отделно постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 20 млн. лв. по бюджета на Българската национална телевизия (БНТ) за 2021 година.

С предоставените средства ще се разплатят натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на БНТ чрез наземно цифрово радиоразпръскване към 2020 година.

Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още