IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще одобри помощ от 50 млрд. евро за компаниите

ЕС трябва да постигне споразумение за общ фонд за възстановяване през юли, заяви Педро Санчес

22:05 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания ще одобри 50 млрд. евро (56,4 млрд. долара) в рамките на нов пакет от мерки, целящи да засилят инвестиционния капацитет на компаниите и платежоспособността им в опит за съживяване на икономиката, която пострада от коронавируса, съобщи испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Съобщението беше част от други предложения като данъчна реформа, отчасти насочена към повишаване на данъците за по-големи компании вместо за малки.

В интервю за испанското издание La Sexta Санчес заяви, че новите мерки са „свързани със засилване на платежоспособността и инвестициите“.

Източник на правителството съобщи пред Ройтерс по-рано, че Испания ще одобри пакета от мерки на извънредно заседание на правителството в петък.

„Мерките целят да подобрят финансовата структура на компаниите, за да се намали рискът от спиране на плащанията им към кредиторите“, заяви източникът и допълни, че продължават да се обсъждат финансови инструменти.

През март правителството одобри кредитни линии, обезпечени от държавата, на стойност до 100 млрд. евро, за да подкрепи предимно малки и средни компании и самонаети лица срещу последиците от пандемията.

Миналия месец гуверьорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви, че са необходими механизми за стимулиране на растежа на малките и средните компании, за да се намалят по-високите им разходи за обслужване на кредитите в сравнение със сходни предприятия в Европа.

Битка в ЕС

Държавни ръководители в Европа обсъждат варианти за набиране на повече капитал, отколкото на дълг за компаниите, но малко страни имат готови инструменти за насочване на големи инвестиции към малки и средни предприятия.

Макар че редица правителства заделят средства за капиталови инжекции в големи компании, те трябва да измислят иновативни варианти за по-малките предприятия.

Санчес заяви, че е „наложително и необходимо“ ЕС да постигне споразумение за общ фонд за възстановяване до юли, но предупреди, че преговорите ще бъдат „голяма битка“.

Страните членки на ЕС се съгласиха през юни, че икономически действия са спешно необходими, но останаха разделени относно стойността на заемите и грантовете, които ще бъдат отпуснати, и дали програмата трябва да продължи две или три години.

„Смятаме, че са необходими четири години“, каза Санчес и допълни, че приемането на бюджета за 2021 г. ще зависи много от изхода от разговорите.

След години на политическа нестабилност правителството на Санчес не можа да прокара собствения си бюджет и вместо това разчита на бюджета от 2018 г., подготвен от предшественика му Мариано Рахой.

Санчес заяви, че ще се срещне с холандския си колега Марк Рюте, за да защити по-малка, базирана на заеми програма, на 16 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още