IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансът за „меко приземяване“ на икономиката в САЩ е само 10%

В същото време шансовете за „твърдо приземяване“ са 80%, показва модел на икономистите от Фед за Ню Йорк

11:25 | 18.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономически модел, поддържан от икономистите на Федералния резерв за Ню Йорк, показва, че шансовете за „меко приземяване“ на американската икономика са едва 10%, съобщава Bloomberg.

Според модела вероятността за „меко приземяване“ – определяно като положителен тримесечен икономически ръст през следващите десет тримесечия – е едва 10%, отбелязват икономистите в блог публикация на сайта на банката. В същото време шансовете за „твърдо приземяване“ – при което има поне едно тримесечие от следващите десет, когато растежът на тримесечния брутен вътрешен продукт (БВП) намалява под -1%, както по време на рецесията от 1990 г. – са около 80%.

Страховете от рецесия отнеха голяма част от апетита за рискови активи, докато Фед се насочва към по-агресивна парична политика в отговор на високата инфлация. S&P 500 е надолу с 5,8% тази седмица, след като по-рано в сряда централната банка обяви увеличение на основната лихва от 75 базисни пункта – най-голямото от 1994 г. насам. Това е най-лошият седмичен спад за индекса от март 2020 г.

Икономистите на Фед за Ню Йорк посочват още, че прогнозата на модела все още не е официална и е част от изследователския им процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
.... а колкото и да плачат американофилченцата - ще ги натъжа: въпреки че тия дни претърпях известни загуби, все още съм на плюс спрямо началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
То се вижда и по пазарите - и трите основни индекса са на мечешка територия - а Насдак е вече до кръста в мечешкото. Разбира се Вова-Путин-е-ВИНОВЕН - той язди некви мечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Колкото и да криете - САЩ са ВЕЧЕ в рецесия, както и ЕС - щом инфлацията е по-голяма от абсолютно кежавият растеж на БВП. И не - НЕ изчисляват реален БВП, но изчисляват НОМИНАЛЕН. навсякъде го пише - но разбира се - с възможно най-мънинки буквички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още