IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДВИБ възразява срещу приемането на Концепцията за събуждане на "спящите акции"

Според Асоциацията Концепцията не само не защитава правата на акционерите в публичните дружества, но и накърнява техните законни интереси

17:42 | 24.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Във връзка с публикуваната на 16 януари 2019 г. на електронната страница на Министерство на финансите за обществено обсъждане „Концепция за личните сметки на физическите лица“, водени от „Централен депозитар“ АД (ЦД АД) в т.нар. Регистър А. с настоящото изразяваме своята позиция срещу нейното приемане, посочват от Асоцияцията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ).  

АДВИБ е представителна организация на над 110 директори за връзки с инвеститори на публични компании и други емитенти на ценни книжа, чиито акционери са главните адресати на Концепция. Нашата дейност е насочена към повишаване на стандартите за разкриване информация към акционерите, равнопоставено третиране на всички инвеститори в публичните дружества, адекватно и своевременно обучение на нашите членове във връзка с постоянно променящата се нормативна уредба, така че да отговорят на очакванията и изискванията на акционерите и регулаторните органи.

"Днес, когато не съществува представителна, активна, силна и действаща организация, която да защитава и изразява интересите на акционерите в България, АДВИБ е единствената организация, чиито членове ежедневно комуникират с акционерите на българските публични компании, полагат грижи за защита на техните права и законни интереси и повишават тяхната инвестиционна култура и информираност", заявяват от Асоциацията.

От АДВИБ възразяват срещу предложената за обществено обсъждане Концепция, която според тях не само не защитава правата на акционерите в публичните дружества, но и накърнява техните законни интереси.

От Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите посочват, че концепцията нарушава редица национални и международни актове във връзка с неприкосновенноста на частната собственост, свободното движение на капитали,, свободното право на установяване като: Договорът за функциониране на Европейския съюз,  Конституцията на Република България, Европейска конвенция за правата на човека, придружена от Протокол 1.

"Предложените мерки в Концепцията влизат в остро противоречие с изложените по-горе правила и принципи на съществуване на правовата държава, както и със заявената готовност на държавата да съдейства за развитието на капиталовия пазар в България", смятат от АДВИБ.

Според АДВИБ с предвидено въвеждане на задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници възниква необосновано задължение за заплащане на такси от акционерите на публичните дружества, чиито акции се съжраняват към настоящия момент в регистър А на Централен депозитар АД. Към настоящия момент таксите по поддържане на регистър А на Централен депозитар АД се заплащат от дружествата и не съществуват норми на националното или европейско право, които да изискват ликвидирането на регистър А на Централен депозитар.

С концепцията е предвидено, че ако собствениците на акции и техните наследници не прехвърлят своите акции в едногодишен срок при инвестиционен посредник, то  те ще бъдат прехвърлени без изрично воляизявление в специално създаден инвестиционен фонд, срещу дялове от фонда. Подобна мярка на разпореждане с частна собственост без изричната воля на собственика на ценните книжа представляна нарушение на правото на собственост в неговата цялост като съвкупност от правомощия - право на владение, право на ползване и право на разпореждане.

"Като организация, в която членуват лицата, осъществяващи ежедневен контакт с акционерите и поради множеството запитвания към нас от притеснени акционери, ние заявяваме пред всички притежатели на акции в публичните дружества в България, че публикуваната на 16 януари 2019 г. Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица няма силата на закон или друг нормативен акт, който да поражда задължения за акционерите на което и да е било дружество да извършват прехвърляния на акциите им от регистър А на Централен депозитар АД към регистър Б /подрегистър на инвестиционните посредници/ на Централен депозитар АД", пише в още позицията на АДВИБ.

Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите обръща внимание, че посочения в Концепцията начин за решаване на проблема със „спящите“ акции, както и начинът за съхранение на финансови инструменти, придобити по време на приватизация или в последствие на капиталовия пазар в България, може да се отразят негативно на сигурността на собствеността, на инвеститорската активност и като цяло на развитието на капиталовия пазар у нас.

В срока за представяне на становище по Концепцията – 15 февруари 2019 г., АДВИБ ще внесе своето в Министерство на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Батя
преди 5 години
Нармално, обслужват мажовците тия! А те пък не искат да изтърват безплатния кокал ;)Единствения проблем на идеята за спящите акции е че закъсня твърде много и голяма част от холдингите които ще засегне вече са източени порядъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още