IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX изпраща август с най-голямата си месечна загуба за 2019 г.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ едва четири са записали ръстове през миналия месец

13:09 | 02.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX се озова на 12-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа през август. Това става ясно от изчисления на Investor.bg на база представянето на регионалните борси.

Родният показател завърши август на ниво от 567,45 пункта, изтривайки 2,28% от стойността си. Това е най-голямата му загуба на месечна база за тази година. За периода януари – август SOFIX се понижава с 4,54%.

Интересен факт е, че въпреки голямата волатилност на щатския пазар през миналия месец Dow Jones и S&P 500 са се понижили съответно с 1,7% и 1,8% на месечна база.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ през август едва четири са записали ръстове. Румънският показател BET е прибавил 2,67%, в Северна Македония MBI 10 е напреднал с 2,08%, сръбският BELEX се е повишил с 1,44%, а водещият измерител на борсата в Русия – с 0,02%.

Борсата в Румъния регистрира ръстове през миналия месец въпреки политическата нестабилност в страната. Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна формацията, нанасяйки удар на премиера Виорика Дънчила. Коалиционният партньор АЛДЕ съобщи, че напуска след тригодишно управление със Социалдемократическата партия на фона на растящите разногласия заради програмата на правителството, политиката и отказа й да приеме преструктуриране на кабинета.

Най-зле през август се представи турския капиталов пазар, като индексът ISE 100 се придвижи в посока надолу с 5,25%. След него се наредиха водещите показатели на борсите в Казахстан и Полша, които отчетоха понижения съответно с 5,12% и 4,91%. 

В Турция, след като основната лихва в страната беше намалена агресивно през юли след смяната на ръководството на банката, се полагат усилия за стимулиране на кредитирането. В същото време до края на годината бюджетният дефицит на Турция се очаква да нарасне до 3,7% от брутния вътрешен продукт – най-големият недостиг от поне 2012 г. насам. Макар приходите от данъци да нарастват със 7,3% през юли, при коригирането им спрямо потребителската инфлация на ниво от 16,7%, те намаляват за единадесети пореден месец. Това е и най-дългата такава серия от 10 г. насам.

Таблица: investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
реалните загуби на БФБ терърва предстоят. И причината е известна. ..Капиталовият пазар и мафията са принципиално несъвместими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още