IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С тръстиков кораб учени доказват древна търговска връзка между Черно море и Египет

В екипа ще бъдат включени представители на девет държави

13:15 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова международна експедиция ще тръгне от Варна, за да докаже сведенията на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море. Това съобщи днес д-р Доминик Гьорлиц от асоциацията АБОРА, която е организатор на проекта, предаде БТА.

По думите му плаването ще се реализира с тръстиков кораб, реплика на плавателен съд от преддинастичния период в Египет. Основната цел ще бъде да се докаже, че контакти са съществували още от каменно-медната епоха в района на днешна Варна. 

За прототип на кораба ще се ползват скални рисунки от Горен Египет и Месопотамия. В екипа ще участват представители на девет държави - Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция и Кипър. Представител на България в проекта е Теодор Роков от Археологическия музей във Варна, член на АБОРА.

Корабът ще бъде построен на брега на Белославското езеро под ръководството на трима индианци от племето аймара, което обитава бреговете на езерото Титикака в Боливия. Днес само тази народност притежава нужните умения да строи от тръстика, обясни Гьорлитц.

Той уточни, че корпусът на плавателния съд ще бъде с дължина 14 м, широчина 4 м и височина 2 м. Екипажът ще бъде от 12 души, пет от които жени. Хората ще бъдат разделени на два екипа по шестима и ще се сменят на 4 часа.

Материалът за построяването на кораба ще пристигне във Варна по вода от Чили. Най-вероятно строежът ще продължи около 7 седмици. По план експедицията трябва да тръгне в средата на юли, като се очаква кръстник на плавателния съд да стане най-големият син на Тур Хейердал.

По предварителни разчети плаването ще продължи 3 месеца, през които ще бъдат преминати 3 хил. км. От Варна корабът ще плава към Истанбул, после през Дарданелите - към Егейско и Средиземно море.

Екипажът ще се ориентира по звездите, но на борда ще има и модерни технически средства заради безопасността на хората. Своеобразен партньор на проекта ще е и Варненският медицински университет, чиито представители ще провеждат поредица изследвания на участниците по време на плаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още