IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите при безработица в САЩ спадна под 18-месечния им връх

Заявленията при безработица се понижиха с 19 хил. до общо 234 хиляди

16:52 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ се е понижил с по-малко от очакваното през миналата седмица, спадайки по този начин под 18-месечния връх, достигнат през предходната седмица, съобщава Bloomberg.

Заявленията при безработица отчитат спад с 19 хил. до 234 хил. през седмицата, приключила на 2 февруари, което е над прогнозите на икономистите, очакващи броят на заявленията да падне до 221 хиляди.

Четиримесечната средна стойност, смятана за по-добър показател за пазара на труда, тъй като елиминира волатилността от седмица до седмица, се е повишила до 224,75 хил., което е осемседмичен връх.

Молбите нараснаха до 253 хил. през предходната седмица, достигайки по този начин най-високото четене на данните от септември 2017 г. на фона на съкращения в сектора на услугите в Калифорния, допълва Ройтерс.

Икономистите си обясняват по-слабия темп на намаляване на заявленията от очакваното със стачката на учителите в Калифорния, 35-дневното частично спиране на работата на правителството, както и с някои трудности при обработването на данните.

Прекъсването в работата на държавните агенции приключи на 25 януари, след като президентът Доналд Тръмп и Конгресът се съгласиха с временното финансиране на правителството, но без да бъдат отпускани пари за стената по границата с Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още