Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на молбите при безработица в САЩ спадна под 18-месечния им връх

Заявленията при безработица се понижиха с 19 хил. до общо 234 хиляди

Броят на молбите при безработица в САЩ спадна под 18-месечния им връх

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на заявленията при безработица в САЩ се е понижил с по-малко от очакваното през миналата седмица, спадайки по този начин под 18-месечния връх, достигнат през предходната седмица, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Заявленията при безработица отчитат спад с 19 хил. до 234 хил. през седмицата, приключила на 2 февруари, което е над прогнозите на икономистите, очакващи броят на заявленията да падне до 221 хиляди.

Четиримесечната средна стойност, смятана за по-добър показател за пазара на труда, тъй като елиминира волатилността от седмица до седмица, се е повишила до 224,75 хил., което е осемседмичен връх.

Молбите нараснаха до 253 хил. през предходната седмица, достигайки по този начин най-високото четене на данните от септември 2017 г. на фона на съкращения в сектора на услугите в Калифорния, допълва Ройтерс.

Икономистите си обясняват по-слабия темп на намаляване на заявленията от очакваното със стачката на учителите в Калифорния, 35-дневното частично спиране на работата на правителството, както и с някои трудности при обработването на данните.

Прекъсването в работата на държавните агенции приключи на 25 януари, след като президентът Доналд Тръмп и Конгресът се съгласиха с временното финансиране на правителството, но без да бъдат отпускани пари за стената по границата с Мексико.

В края на миналата седмица стана ясно, че растежът на работните места в САЩ се ускорил през януари, като работодателите са наели най-голям брой служители за последните 11 месеца - факт, който подчертава силата на икономиката въпреки влошаващите се перспективи.

През миналия месец броят на безработните извън земеделския сектор е нараснал с 304 хил.,  като това е най-голямото им повишение от февруари 2018 г. Растежът на работните места се е ускорил благодарение на по-голямата активност от страна на строителни обекти, търговци на дребно, сектора на услугите, както и от страна на ресторантите и хотелите.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кьоре е скептичен за свиването на „наказателните лихви“ за банките