IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната отбелязва устойчив ръст от 1,2% на годишна база

От друга страна, продажбите на дребно са отчели най-големия си спад за тази година през октомври

15:07 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката в еврозоната е нараснала с умерени темпове през третото тримесечие на 2019 г., докато продажбите на дребно са отчели с най-резкия си спад за тази година през октомври, предава Роайтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в 19-членния регион се е повишил с 0,2% през третото тримесечие. Показателя се намира в пълно съответствие с прогнозите на анализаторите, като нивото му остава непроменено спрямо отчетеното през второто тримесечие. eu eu

Колкото до Европейския съюз, ръстът на БВП за тримесечието достига 0,3% спрямо предходния период. На годишна основа увеличението възлиза на 1,4%.

Продажбите на дребно в еврозоната през октомври са спаднали с 0,6%, което е двойно на очакванията. На годишна база показателят отбелязва едва 1,4% ръст, в сравнение с отчетените 2,7% година по рано и очаквано от анализаторите увеличение от 2,2%

Данните потвърдиха мрачната перспектива за единния валутен блок, който е изправен пред заплахи и несигурности по отношение на Brexit и нарастващите глобални търговски конфликти.

На годишна база ръстът на БВП на еврозоната възлиза на 1,2%, отново съответстващ на нивото от второто тримесечие на годината.

Първата и третата по големина икономика на блока, Германия и Италия, отчитат ръст от само 0,1% през тримесечието, докато във Франция, втората по големина икономика, растежът възлиза на 0,3%.

Разходите на домакинствата оказват най-силният общ принос, като увеличават растежа на еврозоната с 0,3 процентни пункта, следвани от правителствените разходи и капиталовите инвестиции, допринасящи за увеличение от 0,1 процентни пункта.

Въпреки това нивата на търговията и запасите отбелязват спад. В случая на търговията спадът се отчита за второ поредно тримесечие.

Евростат посочва, че ръстът на заетостта в еврозоната се е забавил през третото тримесечие до 0,1% от 0,2%, отчетени през второто тримесечие. На годишна база увеличението възлиза на 0,9% спрямо 1,2% за същото време през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още