Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Де Гиндос: Борбата с фрагментацията не трябва да пречи на тази с инфлацията

Фрагментацията е сред ключовите проблеми за ЕЦБ и банката е решена да я пребори, увери зам.-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос

Де Гиндос: Борбата с фрагментацията не трябва да пречи на тази с инфлацията

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инструментът на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата срещу нарастващата доходност по държавните облигации в някои страни членки на еврозоната не трябва да се намесва с целта на банката да контролира инфлацията. Такова мнение изрази заместник-председателят на регулатора Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

"Инструментите против фрагментацията не трябва да се намесват с цялостния подход на паричната политика, който трябва да е фокусиран върху борбата с инфлацията", коментира Де Гиндос по време на финансово събитие в Испания.

Още по темата

Миналата седмица централната банка на еврозоната свика извънредно заседание, за да успокои облигационния пазар, на който доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа (ДКЦ) се изстреля до над 4% за първи път от 2014 г. Тогава доходността нарасна и по облигациите на Гърция, Испания и Португалия.

След над тричасови преговори централните банкери поеха ангажимент да ускорят работата по създаването на инструмент, с който да се избегне тази фрагментация, което на езика на ЕЦБ означава намаляване на разликата между доходността по германските облигации и по тези в периферията, като Италия и Гърция.

Според Де Гиндос фрагментацията е сред ключовите проблеми за ЕЦБ и банката е решена да я пребори, въпреки че детайлите за това все още на са коментирани между членовете на Управителния съвет.
 

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Bingomatic2 до: Николай Караджов
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
И аз горе-долу така го разбирам. Отново никаква информация за митичния инструмент но от сега е ясно, че пари ще продължават да се печатат. Според мен EUR/USD няма да спре на праритет по тази причина.
0
 
2
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Както писах преди около седмица: "Аз го разбирам като, няма да се изтегля ликвидност от пазара просто ще заменят без рисковите ДЦК на Германия, Холандия, Австрия, с такива на Италия, Гърция, Испания, Португалия, вероятно и Франция, Белгия и други. Общо взето реална борба с високата инфлация няма да има. Скоро може да се очаква и пробив на паритета на EUR/USD. Да го дуxaт спестителите и пестеливите да живее дълга и заемополучателите."

Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%