Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ ще действа при преждевременен скок на разходите за заеми

Банката прогнозира 4% ръст на БВП за еврозоната през тази година, след като той се сви с почти 7% през 2020 г.

ЕЦБ ще действа при преждевременен скок на разходите за заеми

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не иска да наблюдава преждевременно повишаване на доходността по държавните облигации и предупреди, че може да предприеме действия за справяне с това, ако е необходимо.

В разговор със CNBC членът на Управителния съвет на банката Клаас Нот, каза, че ЕЦБ би могла да се концентрира върху покупката на облигации, ако растящата доходност от други региони започне да се отразява на еврозоната.

„Ако това (повишаването на доходността на облигациите – бел.ред.) се дължи на по-добър растеж и перспективи за инфлация, това е напълно нормално, но ако се дължи на разливи, идващи от различни региони в света, тогава мисля, че може да се концентрираме върху покупките“, каза Нот, който е и гуверньор на нидерландската централна банка.

„Тъй като не искаме доходността на облигациите да затегне преждевременно условията ни за финансиране. И с „преждевременно“ имам предвид затягане, което би предшествало подобряването на растежа, действителното възстановяване на растежа и инфлацията в еврозоната“, обясни той.

Неговите коментари идват, след като ЕЦБ реши на последното си заседание в началото на март да ускори закупуването на облигации в рамките на своята спешна програма. Банката не планира да разширява общия размер на програмата, но иска да купува повече в рамките на сегашните граници, за да поддържа ниски разходите за заеми за правителствата от еврозоната. 

Още по темата

Това се случва на фона на нарастващата доходност по държавните облигации, за която служителите на ЕЦБ се опасяваха, че може да провали икономическото възстановяване в региона.

Еврозоната все още чака средства за борба с коронавируса на ниво ЕС, докато много страни се борят с трета вълна от заразени, тъй като темповете на ваксинации изостават в сравнение с други части на света. Всички тези фактори крият риск за 19-те икономики, които споделят еврото.

ЕЦБ прогнозира 4% ръст на БВП на еврозоната през тази година, след като икономиката на региона се сви с почти 7% през 2020 г. Централната банка очаква БВП да бъде с 2,3% над нивата отпреди кризата до края на 2023 г.

Все още разпространяващата се пандемия от коронавирус, блокирането и бавната ваксинационна кампания може да натежат върху перспективите през следващите няколко месеца, но поредица от фактори сочат към потенциално положителни изненади след средата на годината, след като пандемията бъде овладяна, каза по-рано Нот в интервю пред Ройтерс.

„Ако икономиката се развие според нашите базови прогнози, ще видим по-добра инфлация и растеж от второто полугодие нататък“, каза банкерът. При такъв сценарий той не изключи от третото тримесечие банката да започне постепенно да премахва спешните покупки при пандемия и да ги прекрати изцяло, както е предвидено през март 2022 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Панета: ЕЦБ не трябва да отлага ускоряването на инфлацията