IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната през третото тримесечие на 2019 г. - повече и кредити и спестявания

Домакинствата като цяло са се очертали като нетни купувачи на акции

22:36 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Нетните спестявания в еврозоната са се увеличили до 847 милиарда евро (8,8% от нетния разполагаем доход на еврозоната) през четирите тримесечия до третото тримесечие на 2019 г. За сравнение, през четирите тримесечия до второто тримесечие спестяванията са нараснали до 823 милиарда евро.

Нетните инвестиции в нефинансови активи в еврозоната са намалели до 582 милиарда евро (6,1% от нетния разполагаем доход) поради намаления размер на инвестициите от страна на нефинансовите предприятия, който отчасти се компенсира от по-големите инвестиции от страна на домакинствата и други сектори. Това е посочено в Доклада за икономическото и финансовото развитие на еврозоната през третото тримесечие на 2019 г., публикуван във вторник на сайта на ЕЦБ.

Нетното кредитиране от еврозоната за останалата част на света се е увеличило до 277 милиарда евро (от 251 милиарда евро по-рано). Нетните кредити за нефинансовите предприятия са намалели до -44 милиарда евро (-0,5% от нетния разполагаем доход), докато нетното кредитиране на финансовите предприятия се е увеличило до 123 милиарда евро (1,3% от нетния разполагаем доход). Нетното кредитиране на домакинствата е нараснало до 286 милиарда евро (3% от нетния разполагаем доход). eu eu

Годишният темп на нарастване на финансовите инвестиции на домакинствата е останал с непроменен на ниво от 2,4% през третото тримесечие на 2019 г. Това се дължи главно на слабото увеличение на инвестициите във валута и депозити, застраховки живот и професионалните пенсионни схеми.

Домакинствата като цяло са се очертали като нетни купувачи на акции през третото тримесечие на 2019 г. По сектори на емитирането най-често домакинствата са инвестирали в парично-финансови институции (ПФИ), както и листнати на европейските борси акции на нерезиденти.

Съотношението на дълга към доходите на домакинствата остава непроменено на ниво от 93,6% на годишна база през третото тримесечие на 2019 г., тъй като разполагаемият доход е нараснал почти със същия темп като неизплатената сума по кредитите за домакинствата. По същия начин съотношението дълг на домакинствата към БВП като цяло остава непроменено и възлиза на 57,9%. eu eu

През третото тримесечие на 2019 г. годишният растеж на финансирането на нефинансовите предприятия е останал непроменен на ниво от 1,5% в сравнение с предходното тримесечие. Това се дължи на увеличение на финансирането под формата на акции и други капиталови инструменти, дългови ценни книжа, което се компенсира от по-бавния растеж на заемите.

На годишна база растежът на дълговото финансиране се забавя до 1,6% спрямо 2%през 2018 г.

Съотношението на дълга на нефинасовите предприятия към БВП обаче е нараснало до 78,2% през третото тримесечие на 2019 г. спрямо 77,5% през третото тримесечие на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още