IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриките и потребителите стимулират възстановяването на Китай в началото на 2021 г.

Промишленото производство се е повишило с 35,1% през първите два месеца

10:37 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство на Китай се е повишило с 35,1% през първите два месеца в сравнение с година по-рано спрямо годишния ръст от 7,3%, отчетен през декември, показват данни на Националното статистическо бюро. Средната прогноза от анкета на Ройтерс беше за скок с 30%.

Продажбите на дребно са се увеличили с 33,8%, също по-бързо от прогнозния ръст от 32% и бележат значителен скок в сравнение с повишението от 4,6% през декември и 20,5-процентното свиване за януари-февруари 2020 г.

„Тази година имаме положителна перспектива за износа и производствените инвестиции“, каза икономистът от Oxford Economics  Луис Куис. „Ние очакваме потреблението на домакинствата да се превърне в основен двигател на растежа от второто тримесечие нататък, тъй като доверието се подобрява и ограниченията на правителството за пътуванията намаляват“, заяви той.

китайска китайска

Способността на Китай да ограничи пандемията преди други големи икономики да успеят да го направят, му позволи да се възстанови по-бързо, коментират икономисти.

През 2020 г. това беше единствената голяма икономика, която отчете положителен годишен растеж, с ръст от 2,3%. Възстановяването се дължи на силната търговия, възстановеното търсене и правителствения стимул.

Ръстът на износа достигна рекордно ниво през февруари, докато производствените цени записаха най-голямото повишение от ноември 2018 г. насам.

Икономическата активност на Китай обикновено се изкривява през първите два месеца поради едноседмичната почивка заради новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Въпреки статистическия шум в последните данни, други цифри показват широкообхватно възстановяване с ръст на промишленото производство с 16,9% и продажби на дребно с 6,4% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Лиу Айхуа, говорител на националната статистика, обаче предупреди, че въпреки увеличаването на положителните фактори за китайската икономика основата за възстановяването все още не е стабилна.

„COVID-19 все още се разпространява по света и глобалните икономически условия са сложни и тежки. Вътре в страната дисбалансите на възстановяването са все още очевидни “, каза Лиу на брифинг в Пекин.

Безработицата в градовете обърна тенденцията и нарасна до 5,5% през февруари от 5,2% през декември, което показва нарастващ натиск върху пазара на труда в Китай.

Докато милиони работници обикновено пътуват до домовете си по време на новогодишната ваканция, мнозина отмениха плановете си за пътуване тази година поради страховете от COVID-19. Това поддържаше фабричната активност през периода, но също така имаше известно влияние върху потребителските разходи.

Сезонно коригираните месечни данни показват, че ръстът на продажбите на дребно действително е спаднал през януари-февруари, вероятно поради ограниченията за пътуване, но и повишената безработица, посочват анализатори в Capital Economics.

Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 35% през първите два месеца спрямо същия период година по-рано, по-бавно от прогнозния скок от 40%. За сравнение данните показват  2,9% годишен растеж през 2020 г. и спад от 24,5% през януари-февруари миналата година.

Инвестициите са нараснали с 3,5% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Пекин този месец постави скромна годишна цел за икономически растеж от 6%, доста под консенсусната прогноза на анализаторите за ръст от над 8% тази година. Китайският премиер Ли Къцян каза миналата седмица, че фокусът за растеж през тази година е върху консолидирането на икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още