IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският дълг скaчa до над 75% от БВП през 2020 г.

Страната спази критериите за стабилност за първи път от 2002 г. през миналата година, когато делът спадна до 59,8 процента

12:21 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Заради пакетите от помощи в рамките на кризата, причинена от коронавирурса, държавният дълг на Германия се увеличава значително. Министерството на финансите очаква съотношението на дълга към общата икономическа продукция да бъде 75,25 процента до края на годината. Това става ясно от „Програмата за стабилност 2020“, която федералното правителство ще представи на Европейската комисия в края на април, предава DPA.

Министърът на финансите Олаф Шолц вече намекна за подобна стойност в началото на седмицата. Очаква се докладът да бъде приет от кабинета на 22 април.

Европейските договори от Маастрихт всъщност определят коефициентът на дълг да бъде в рамките на до 60% спрямо БВП. Германия спази критериите за стабилност за първи път от 2002 г. през миналата година, когато делът спадна до 59,8 процента.

Според предварителната прогноза министерството очаква дефицит от 7,25 процента спрямо брутния вътрешен продукт през тази година на федерално, провинциално и местно ниво. Посочените причини за това са „силно експанзионистичната фискална политика за борба с пандемията COVID-19" и значителните понижения на растежа. Федералното правителство състави сериозен пакет от помощи за компании, самостоятелно заети лица и служители. За целта то планира да поеме нови дългове в размер на 156 милиарда евро. В същото време обаче се очаква и инвестициите в инфраструктура например да се повишат до рекордно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още