Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Йенс Вайдман: Еврозоната все още не е устойчива на криза

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия, надхърлящи мандата на централната банка, биха подкопали доверието на хората в институцията

Йенс Вайдман: Еврозоната все още не е устойчива на криза

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

 

Еврозоната все още не е устойчива на криза и има риск да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа като звено за справяне с кризи, което представлява риск за независимостта й, зяави Йенс Вайдман, заместник-председател на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк, по време на реч на тема "Ролята на централната банка в модерната икономика - европейска перспектива" в Южноафриканския университет в Претория, съобщава Ройтерс.

Още по темата
„Определени въпроси, като липсата на надеждност на фискалните правила, все още предстоят да бъдат разгледани“, каза още Вайдман. Той обясни още, че борбата с кризите принуждава централните банкери да взимат политически решения, което се отдалечава от демократичните принципи и може да надхвърли иначе внимателно зададения мандат на банките.

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия надхърлящи мандата на централната банка биха подкопали доверието на хората в институцията.

„В крайна сметка може да стане все по-трудно за ЕЦБ да се съсредоточи върху обещанието си да поддържа стабилна валутата“, посочи още Йенс Вайдман. 

Вайдман, преди смятан за германски фаворит в надпреварата за поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), отново е една от спряганите кандидатори за наследник на Марио Драги. 

Надпреварата за наследник на Драги, чийто пост ще се освободи през ноември, по всяка вероятност ще бъде решена с пазарлъци между европейските лидери за високопоставените позиции в блока, включително за председател на Европейската комисия и на Европейския съвет, след европейските избори през май.

Противопоставянето на Вайдман срещу програмата за количествени облекчения на ЕЦБ е основен мотив в неговата кандидатура, като според някои държавни представители от Рим до Париж с избирането си той може да се превърне в още по-влиятелна пречка срещу въвеждането на стимули в бъдеще.

 

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ваймарска европа.
5
 
1
 
3
Иван Митев до: Mohave _
преди 2 месеца
Проблемът за еврозоната не е някакво доверие, а неограничавани нарастващи съпътстващи щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Според Вас кой ще плаща нарастващите съпътстващи щети от работата на ЕЦБ?
Сега няма целеви механизъм за противодействие спрямо съпътстващите щети от работата на ЕЦБ и (при достатъчни дисбаланси) последицата е стопанска криза при която съответните дисбаланси (по стихиен път) се заличават.
0
 
6
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това е най- важно за една криза - подкопаване на доверието . Мисля че се постига по феноменален начин и в пълна сила .
5
 
1
 
1
преди 2 месеца
Сега е с местна проява на световна неправилност за неограничавани съпътстващи щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Запазването на грешката подсигурява нови щети за еврозоната.
Устойчивият европейски просперитет е възможен само със защита срещу съпътстващите щети от работата на ЕЦБ.

Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март