IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция може да се забави, но не и преди отново да се ускори

Според някои икономисти централната банка на страната може да започне да повишава лихвените проценти

15:24 | 17.01.22 г.
<p>
	Очакванията за размера на инфлацията до края на 2022 г. варират значително от 17 до 46 на сто.<em> Снимка:<em> Moe Zoyari/Bloomberg</em></em></p>

Очакванията за размера на инфлацията до края на 2022 г. варират значително от 17 до 46 на сто. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Инфлацията в Турция ще продължи своето необуздано ускоряване през следващите месеци, преди да се забави в края на 2022 г. до 27%, смятат икономисти, анкетирани от Ройтерс.

През декември покачването на цените е достигнало рекордни нива от 36 на сто - най-високото равнище от септември 2002 г. насам. Това се случи след дълготърсена от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган поредица от понижения на лихвите от централната банка. Намалението им обаче доведе до поевтиняването на турската лира с 44% спрямо щатския долар през миналата година.

Индексът на потребителските цени ще достигне 40% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. и 39% до средата на годината, сочат медианните прогнози в анкета на Ройтерс, проведена в периода 10-14 януари.

В края на настоящата година покачването на цените ще се забави до 26,8%, а през 2023 г. ще достигне 15,4%. Това е в рязко противоречие с правителствената статистика, че инфлацията ще е едноцицифрена към средата на следващата година.

Очакванията за нивото на инфлацията до края на 2022 г. варират значително - от 17 до 46 на сто.

Въпреки скорошните покачвания на основния лихвен процент някои икономисти смятат, че централната банка ще промени посоката на ходовете си и ще започне да повишава цената на кредитите.

Медианна прогноза за едноседмичната репо лихва е за равнище от 14% през годината, но 7 от 20 икономисти в анкетата на Ройтерс очакват понижение, докато три предвиждат повишение.

Турският президент Ердоган подкрепя агресивно намаляване на лихвата с цел подсилване на новата програма, акцент в която е поставен върху износа и кредитите въпреки ускоряващата се инфлация и критиките от политическите опоненти и от икономистите.

Властта наскоро посочи, че най-големият икономически проблем за Турция е хроничният дефицит по текущата сметка.

Въпреки това икономистите все още предвиждат дефицитът да достигне 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. и 2,3% през 2023 г.

Ръстът на БВП през 2021 г. се очаква да бъде 10,1 на сто, но прогнозите са темпът на растеж на показателя да се забави до 3,5% през 2022 г. и 4% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още