Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Публичният дълг във Великобритания достигна рекордно ниво

Най-новата прогноза на британската служба за бюджетна отговорност сочи, че заемите за цялата фискална година ще нараснат до почти 19% от БВП

Публичният дълг във Великобритания достигна рекордно ниво

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британските публични заеми нараснаха до 35,920 милиарда паунда (45,8 милиарда долара) през август, което рекордно висока стойност за месеца, макар и под пиковете, достигнати по-рано през финансовата година, предаде Ройтерс.

За първите пет месеца на фискалната година публичните заеми са достигнали рекордните 173,7 милиарда паунда, изпреварвайки общия годишен обем в пика на финансовата криза.

Най-новата прогноза на британската служба за бюджетна отговорност сочи, че заемите за цялата фискална година ще нараснат до рекордните 372 милиарда паунда, което се равнява на 18,9% от брутния вътрешен продукт. Това съотношение не е наблюдавано от Втората световна война насам.

Още по темата

Нетният дълг на публичния сектор през август достигна 2,024 трилиона паунда, или 101,9% от БВП, което е най-високият дял от фискалната 1960-1961 година.

Великобритания претърпя най-големия икономически удар сред икономиките на Г-7 от коронавируса през второто тримесечие на тази година, като БВП на страната се срина с 20%, а от Английската централна банка изчисляват, че през третото тримесечие показателят ще бъде с около 7% под нивата си отпреди кризата.

Финансовият министър Риши Сунак обяви плановете си в четвъртък за намаляване на подкрепата за служителите, въпреки че според него засега фокусът трябва да бъде върху възстановяването на растежа, а не върху дългосрочните публични финанси.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Сегашните държавни дългове са последица от неправилно емитиране на пари. Парите от държавните дългове са необходими за плащане на щети от грешката на централната банка.
Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка. Новите държавни дългове са потребни за плащане на нови щети от грешката на централната банка.

Вариантите са два:
Първи: При неправилно емитиране на пари е с увеличени щети. На правителството са необходими са нови дългове за да плаща щети от грешката на централната банка.
Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо подобрено емитиране на пари.

Още от Новини
Индексът на цените на вноса в Германия се понижава с по-малко от очакваното