Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рублата поскъпва до 7-годишен връх

Силата на валутата подкопава държавните приходи и привлекателността на износа

Рублата поскъпва до 7-годишен връх

 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Рублата поскъпна до най-високото си ниво от юли 2015 г. насам, удължавайки ралито, което тревожи Централната банка на Русия, тъй като може да подкопае конкурентоспособността на износа на страната и държавните финанси.

Валутата поскъпна в понеделник с цели 1,7% до 55,44 рубли за щатски долар, с което ръстът ѝ през тази година достигна 35% - най-големият сред световните валутни курсове, проследявани от Bloomberg. Поскъпването се случи дори след като централните банкери намалиха основния лихвен процент с общо 1050 базисни пункта и облекчиха капиталовия контрол, наложен в отговор на санкциите на Запада заради войната в Украйна.

Още по темата

Ралито предизвика в понеделник дебат на най-високо равнище в правителството и централната банка на Русия за целевия обменен курс на рублата. Първият заместник министър-председател Андрей Белоусов заяви, че властите са обсъждали целевия курс на рублата и приоритизирането на икономическия растеж. Това изисква „оптимален" обменен курс от 70-80 рубли за долар, каза той, цитиран от Bloomberg.

Часове след появата на коментарите на Белоусов високопоставен служител на централната банка предупреди да не се избързва с промяна на политиката в посока на целево определяне на курса на рублата.

„Ако бъдат осъществени каквито и да е идеи, свързани с целево определяне на валутния курс, те неизбежно ще доведат до намаляване на ефективността и загуба на суверенитета на провежданата икономическа политика", заяви заместник-управителят Алексей Заботкин по време на парламентарно изслушване за бюджета. Русия пусна плаващ фиксиран курс за рублата през ноември 2014 г.

Бившият министър на финансите на Путин Алексей Кудрин заяви, че е малко вероятно Русия да обмисли варианта за таргетиране. Междувременно анализатори заявиха, че властите не разполагат с ефективни средства за въздействие върху руската валута, дори и да искат. Разрешаването на чужденци да продават активи би било политически невъзможно, смята Дмитрий Полевой, икономист в Loko Bank JSC.

Войната първоначално предизвика разгром, изпращайки на 10 март валутата до рекордно ниското ниво от 121,5275 за долар, тъй като САЩ и Европа се опитаха да изолират страната от международната финансова система. Но след като Москва наложи на износителите задължението за продажба на чуждестранна валута и изиска от някои купувачи на енергийни продукти да плащат в рубли, валутата обърна тренда и отбеляза ръст от 118%.

Това помогна на Русия да избегне валутната криза, но се превърна в проблем за централната банка, тъй като намали приходите от износ в местна валута и направи стоките на страната по-скъпи в чужбина. Банката реагира с множество облекчаващи мерки. Въпреки това поскъпването на валутата продължи, което подчертава очакванията на търговците за по-пълно облекчаване на капиталовия контрол и мерки за съживяване на потребителското търсене и икономическия растеж.

Към 15:30 ч. рублата се търгуваше с ръст от 0,8% на ниво от 55,9525 за долар.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
5
 
2
 
17
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Рублата била поскъпнала. А най-важното - че вече има златно покритие, за това не се сещат да повръщат. Колко валути в света имат твърдо гарантирано покритие?
4
 
1
 
16
andy до: Solar Power
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Викаш, щото няма газ, та германците запачнаха да си разпечатват мините за екологично чисти въглища? Токът от тях също ще е екологично чист, за екологичните каруци. А като дойде зимата да видим какво ще правят. За нас е ясно - Про100то и Ококореното ни хварлиха за мезе на сащисаните зверове...
5
 
2
 
15
Solar Power до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
По същата причина не всички хора карат ферари и порше защото просто е неизгодно :) Това ще се случи с петрол и газ в близкото бъдеще. Аз прогнозирах 30 години , но питин направи този срок под 10 години :) Найс
6
 
3
 
14
Solar Power до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не хващат щото са прозззти :) Както е казал Буров ... истинския политик мисли 100 години напред. Руските проксита се опитват да ни накарат да мислим 1 година напред :) Освен това аз моят проблем с енергийни зависимости съм си го решил много отдавна и се радвам. Около мен всички познати започнаха да следват моя хубав опит. С излишните пари ходят на почивки вместо да ги дават на путл ер да трепе деца !
4
 
4
 
13
Solar Power до: cyclop
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Колкото по скъпи стават толкова хората по бързо ще преминат на електричество :) В дома изцяло и в атвомобила :) Аз съм го направил отдавна ...

Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%