IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом, Libor! Здравей, SOFR!

Новият лихвен бенчмарк се основава на реални транзакции, отразявайки променливостта на действителните пазарни цени

14:35 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Краят на Libor като бенчмарк за лихвените проценти за всичко - от ипотеки до кредитни карти - ще дойде след две години и сега Съединените щати се стараят да намерят негов, дори по-добър, заместител.

В момента в световен мащаб към Libor са привързани финансови договори, възлизащи на повече от 370 трилиона долара. От тях, приблизително 200 трилиона долара са деноминирани в щатски долари, информира Bloomberg.

Постигнат е обаче значителен напредък в преминаването към алтернатива, наречена Secured Overnight Financing Rate, или SOFR, която се базира на среден дневен обем от над 1 трилион долара реални транзакции на репо пазара в САЩ. Комитетът за алтернативни референтни цени (КАРЦ), публично-частен комитет, свикан и спонсориран от Федералния резерв за улесняване на прехода в САЩ, препоръчва на институциите да спрат използването на Libor възможно най-бързо и да преминат към SOFR.

Има схващания, че ежедневната променливост на SOFR го прави нежелан като приемник на Libor.

Пазарните цени на репо-сделките реагират на промените в търсенето и предлагането. SOFR, който се основава на реални транзакции, отразява променливостта на действителните пазарни цени. За разлика от Libor, който все повече се основава на оценки и предвиждания, SOFR точно измерва пазара. При определяне на доходността на различни финансовите инструменти с помощта на SOFR, се взема неговата осреднена стойност за период от няколко месеца, което допринася за неговата стабилност. Това е и основната причина КАРЦ да го препоръча като най-добра алтернатива.

През ноември подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк изрази плановете си да изчислява и публикува средни стойности на SOFR, както и индекс SOFR. Публикувайки тези средни стойности на своя уебсайт, което се очаква да започне през първата половина на 2020 г., нюйоркският Фед ще предостави последователно изчислени средни стойности на SOFR за различни периоди и индекс, за да улесни изчисляването на средните стойности за точно определен период. Тъй като ще бъдат одобрявани от официалния сектор, тези средни стойности трябва да дадат спокойствие на всички участници на пазара, че те могат да използват един и същ надежден източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още