IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа: ЕЦБ може да се нуждаем от гъвкавостта на РЕРР и при бъдещи стимули

Би си заслужавало да се проучи дали и как поне някои елементи на тази гъвкавост на PEPP могат да бъдат запазени, коментира управителят на Френската централна банка

21:16 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франсоа Вилроа дьо Гало. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да обмисли да запази част от гъвкавостта на настоящата си програма за извънредна пандемична подкрепа – известна като PEPP – и за бъдещите си покупки на активи. Това поне е мнението на члена на Управителния съвет Франсоа Вилроа дьо Гало.

На фона на прогнозата, че инфлацията ще се понижи малко под 2% в средносрочен план, паричната политика ще остане приспособима и след вероятния край на извънредната схема през март, коментира управителят на Френската централна банка, цитиран от Bloomberg.

„Би си заслужавало да се проучи дали и как поне някои елементи на тази гъвкавост на PEPP могат да бъдат запазени в нашия „виртуален“ инструментариум“, каза Вилроа във видео изказване по време на конференция. „Самото им съществуване, теоретичната възможност за тяхното прилагане, ще означава, че най-вероятно няма да трябва наистина да ги използваме“, допълни той.

ЕЦБ вече се готви за преход към постпандемични стимули. Проучват се нови формати на програма за покупка на облигации, за да се ицбегне сътресение на пазара след приключването на извънредните покупки, посочват запознати с въпроса пред Bloomberg.

Очаква се решение да бъде взето през декември. Икономисти очакват то да включва увеличение на редовните месечни покупки на облигации.

„Програмата за покупка на облигации може да има полза, повече от това да е увеличат фиксираните обеми, от прибавянето под някаква форма на гъвкавост при покупките с времето“, коментира Вилроа.

Французинът допълни, че той би подкрепил запазването целевите дългосрочни заеми за банките като форма на подкрепа за ликвидността. „Внимателно рекалибриране“ на техните условия е необходимо, категоричен бе той. Финансовите институции в момента получават средства от ЕЦБ, ако изпълняват определени изисквания за кредитиране.

По думите на Вилроа растежът в еврозоната е по-силен от очакваното и икономиката е напът да надмине предпандемичното си равнище до края на годината. В същото време несигурността за прогнозите за инфлацията се увеличават.

Гуверньорът на Френската централна банка също така посочи, че проблемите с доставките би трябвало постепенно да отслабнат през идните тримесечия. Но, по думите му, конкретната времева рамка остава неясна.

„От настоящата гледна точка е ясно, че остава рискът по-скоро да не изпълним нашата инфлационна цел през 2023 г., отколкото да я надвишим“, коментира Вилроа, което според него говори за нуждата от продължаване на приспособимата парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още