IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba отново трупа точки пред Пекин

Компанията беше публично похвалена за усилията си за справяне с бедността в Китай

20:30 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Технологичната империя на Джак Ма може да е изправена пред строга нова регулация в Китай, но Alibaba изглежда е успяла да си спечели поне малко благоволението на президента Си Дзинпин тази седмица, пише CNN.

Alibaba е една от стотиците компании, които Си коментира по време на церемония, която има  за цел да отбележи дългогодишната му кампания за справяне с изключителната бедност в страната.

Alibaba е "модел" за "национално облекчаване на бедността", сочи сертификатът, който фирмата е получила от правителството. Компанията обяви новината в акаунта си в Weibo.

Компанията получи похвала за усилията си и от китайските държавни медии, които тази седмица насочиха вниманието си към усилията на Alibaba да помогне на земеделски производители да продадат селскостопански продукти за около 155 млрд. долара през нейните уебсайтове за електронна търговия, в подкрепа на кампанията на Си.

China Youth Daily публикува статия, в която похвали компанията за нейните иновации, като използването на алгоритми с изкуствен интелект, за да помага на фермери да отглеждат пилета, да помага на хората да продават земеделски продукти чрез стрийминг на живо, чрез предоставянето на достъп до образование и обучение на бедните жени в провинцията. Сред посочените добри примери е и отпускането на заеми в селските райони чрез онлайн банкови услуги.

Идващите от държавата похвали са добре дошли за Alibaba и Ма, които от месеци са жерта на засиления натиск от страна на Пекин върху технологичния сектор в страната. Освен това компанията е обект на антитръстово разследване.

Финтех звеното Ant Group на гиганта в онлайн търговията пък се очаква да претърпи голямо преструктуриране, за да задоволи регулаторите, които са притеснение за голямото му влияние на пазара на дигитални разплащания и финанси. Очакваното IPO на Ant беше отменено в края на миналата година, след като Ма отправи критики към китайските регулатори.

Критиките на Ма, който изчезна от общественото пространство за месеци и се появи за кратко чак през януари, дори се появиха в държавните медии. Миналия месец той се оказа извън  списъка с ключови китайски бизнес лидери, който е дело на Shanghai Securities Journal

А в края на миналата година The People’s Daily, официоз на Китайската комунистическа партия, публикува коментар, в който призовава технологичните фирми да поемат повече отговорност и да се фокусират по-малко върху краткосрочните резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още