IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се готви да детронира Apple

Компанията на Джеф Безос премина границата от 900 млрд. долара пазарна капитализация

10:27 | 19.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарната стойност на Amazon.com достигна 900 млрд. долара в сряда за първи път, отбелязвайки ключов момент в 21-годишната ѝ история като публична компания и заплашвайки да детронира Apple като най-високо оцененото дружество на Wall Street, предава Ройтерс.

След като Джеф Безос основава онлайн компанията в гаража си през 1994 г., Amazon оцеля през дотком кризата, а след това се разшири рязко в индустрията за продажби на дребно, преобръщайки начина, по който потребителите купуват продукти и превръщайки се в заплаха за физическите магазини.

Тази сряда компанията обяви, че е продала над 100 млн. продукта по време на годишната си разпродажба Prime Day, а в резултат книжата ѝ за кратко достигнаха цена от 1858,88 долара. Това даде на Amazon пазарна капитализация от 902 млрд. долара. По-късно сумата беше ревизирана, а акциите по време на борсовата сесия се търгуваха със спад в цената от 0,16%.

Книжата на Amazon са повишили стойността си с над 57% през 2018 г., което значи увеличение от 123 хил. пъти от момента на листването ѝ в Nasdaq през 1997 г. Инвеститор, който е купил една акция за 18 долара при IPO-то, сега ще има инвестиция на стойност над 22 200 долара, включително трите сплита на акции през 90-те години.

Amazon, видео стрийминг услугата Netflix и още няколко технологични компании подхранват ралито на Wall Street през последните години. Те остават ключови части от портфолиото на мениджърите.

Apple измести Exxon Mobil през 2011 г. като американската компания с най-голяма пазарна стойност. Книжата на фирмата от Силициевата долина са нараснали с 12 на сто през 2018 г., което е повишило пазарната ѝ стойност до 935 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още