IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех стартъпът Stripe навлиза в Близкия изток

Компанията избра Дубай за следващата стъпка от експанзията си

10:26 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Една от най-високо оценените финтех компании от Силициевата долина избра Дубай за следващата стъпка от експанзията си в Близкия изток и Северна Африка, предава CNBC.

Фирмата за онлайн разплащания се насочва към Близкия изток само седмици след последния си кръг на финансиране, който изтласка стойността ѝ до 95 млрд. долара и я превърна в една от най-високо оценените частни финтех фирми в света.

„Възможността за стартъпите в ОАЕ е огромна“, коментира Мат Хендерсън, бизнес ръководител на Stripe за Европа, Близкия изток и Африка. „Възможността за Stripe също е много голяма“.

Stripe се появи през 2010 г., след като беше създадена от двама братя от Ирландия. Тя се конкурира директно с PayPal, Adyen и Square. Нейната софтуерна платформа позволява на бизнесите да приемат онлайн разплащанията.

Съоснователите Патрик и Джон Колисън, които са съответно на 32 и 30 години, вече разполагат със състояние от по над 11 млрд. долара.

Защо Дубай?

„ОАЕ очевидно разполагат с преживяваща бум дигитална икономика“, коментира Хендерсън. Компаниите, опериращи онлайн в ОАЕ, вече могат да ползват Stripe за приемането на онлайн разплащания.

По думите на Хендерсън ползите от насочването на технологията на Stripe към Дубай са, че „има много чудесни местни бизнеси, които все още не са глобализирани. Един от начините, по които ще им помогнем да се разраснат и съответно да отговорят на исканията на инвеститорите, е чрез навлизането на тези нови пазари“.

Блокадите заради коронавируса по света помогнаха за ускоряване на насочването към онлайн търговия и ОАЕ не е изключение от тази тенденция. Според Международната търговска администрация пазарът на електронната търговия в ОАЕ се очаква да бъде оценен на 27,1 млрд. долара до 2022 г.

„Миналата година имахме над 600 млн. долара инвестиции в стартъпи в ОАЕ“, коментира Хендерсън. Според него там има комбинация от добре подготвени кадри, инвестиции и предприемачи.

Път към IPO?

Твърди се, че Stripe вероятно е най-високо оценената частна компания, която излиза от Силициевата долина, след като оценката ѝ почти се утрои за по-малко от година. Сега стойността ѝ е по-висока от тези на Uber и Facebook преди да станат публични.

Бившият управител на Английската централна банка Марк Карни е в борда на Stripe, заедно с Криста Дейвис, главен финансов директор на застрахователната компания Aon.

Основателят на Tesla Илон Мъск и милиардерът инвеститор Питър Тийл бяха сред ранните инвеститори в Stripe.

Въпреки слуховете, че Stripe обмисля листването си на борсата, Хендерсън коментира пред CNBC: „Всъщност сме много фокусирани върху растежа, инвестициите и реалното обслужване на нашите потребители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още