IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е тествала софтуер за разпознаване на малцинствена група

Чрез него властите могат да бъдат уведомявани за разпознаване на уйгури

18:09 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Huawei, заедно с една от най-големите китайски компании за изкуствен интелект Megvii, е тествала система за лицево разпознаване, която може да бъде използвана за откриване на членове на малцинствена мюсюлманска група и изпращане на сигнали за тях до властите, сочи документ, цитиран от CNBC.

Етническото малцинство на уйгурите е репресирана мюсюлманска група, често таргетирана от китайското правителство, която живее предимство в западния регион Синдзян.

Официален документ от 2018 г., изготвен от двете китайски компании, показва, че Huawei е тествала софтуер на Megvii в своята видео облачна инфраструктура. Документът е открит от IPVM, базирана в Съединените щати компания за проучвания, която се фокусира върху анализ на видеошпионажа. IPVM е споделила откритието си с The Washington Post, която беше и първата медия, писала за случая.

Въпросният тест е извършен, за да се провери дали хардуерът на Huawei е съвместим със софтуера за разпознаване на лица на Megvii, гласи информацията от IPVM. Huawei е предоставила хардуер, като камери, сървъри и облачна инфраструктура, а Megvii се е погрижила за софтуера.

Като част от проекта е тествана функция, наречена „Сигнал за уйгур“. Друга функция на софтуера е можела да определя „етническата принадлежност“ като част от анализа на човешкото лице, твърдят от IPVM.

През 2018 г. Организацията на обединените нации (ООН) изрази опасения, че повече от 1 млн. души са задържани в т.нар. „центрове за борба с екстремизма", а други 2 млн. са били принудени да влязат в т.нар. „превъзпитателни лагери“ за политическа и културна индоктринация“ в Синдзян.

Много от тези лагери функционират въз основа на това, което Amnesty International описва като „силно рестриктивен и дискриминационен“ закон, който според Китай има за цел да се бори с екстремизма.

През юни тази година ООН отново изрази загриженост относно „колективните репресии върху населението, особено на религиозните и етническите малцинства в Синдзян и Тибет“.

Министерството на външните работи на Китай не е открито веднага за коментар от CNBC. Китайското правителство многократно е отричало насилието над уйгури. В отговор на запитването за коментар във връзка с отделна статия от миналата седмица за предполагаемия принудителен труд на уйгурите, китайското посолство във Вашингтон обвини „дезинформацията“ за уйгурите от американските политици, които иска да „ограничат развитието на Китай“.

Нито Huawei, нито Megvii отричат достоверността на документа, разкрит от IPVM.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още