IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei очаква поредна година на предизвикателства

Компанията отчете 16,5% спад на приходите за първото тримесечие

14:57 | 28.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че приходите му са се свили значително през първото тримесечие, след като американските санкции повлияха на бизнеса, пише CNBC.

Приходите на Huawei са спаднали с 16,5% на годишна база до 152,2 млрд. китайски юана (23,5 млрд. долара) за трите месеца до 31 март, сочат неодитираните финансови резултати на компанията. Това е второто поредно тримесечие, в което Huawei записва понижение на приходите.

До голяма степен това се дължи на проблемите на бизнеса на Huawei с потребителска електроника, който включва смартфоните и други устройства. Huawei не може да продава своите телефони с лицензирани услуги на Google за Android, след като пътищата на двете компании се разделиха през 2019 г. Продажбите на смартфони на Huawei се сринаха с 41% през четвъртото тримесечие на 2020 г. Междувременно компанията продаде своя бизнес с бюджетни телефони Honor на консорциум от инвеститори.

Американските санкции

През 2019 г. Huawei беше добавена в черния търговски списък на САЩ, който ограничава американските фирми да изнасят технологии към определени чуждестранни играчи. През 2020 г. САЩ предприеха още една важна стъпка, с която спряха достъпа на Huawei до ключовите доставки на чипове, необходими на бизнеса ѝ със смартфони.

„2021 г. ще бъде поредната предизвикателна година за нас, но също и годината, в която стратегията за бъдещото ни развитие ще започне да се оформя“, коментира ротационният председател на Huawei Ерик Сю. „Благодарим на нашите клиенти и партньори за доверието. Независимо какви препятствия застават на пътя ни, ще продължим да поддържаме нашата бизнес устойчивост. Не просто за да оцелеем, но и да го направим устойчиво“.

Новият залог - софтуерът

Huawei обяви, че всъщност е успяла да увеличи маржа на печалбата си с около 3,8 процентни пункта на годишна база до 11,1%. Това отчасти се дължи на 600-те млн. долара, които Huawei е получила от патентни плащания през тримесечието.

През март компанията заяви, че ще започне да таксува производителите на смартфони, които използват нейна патентована 5G технология.

Huawei има хиляди регистрирани патентни семейства за 5G и се надява, че тази част от бизнеса може да се превърне в нов източник на приходи, докато други звена са засегнати.

Освен това китайският гигант разкри, че ще увеличи инвестициите си в софтуер, така че да вкара софтуера и услугите в своя приходен микс. Компанията засилва насочването си към софтуера, включително в области като изчислителните облаци и умните коли, докато американските санкции вредят на хардуерното ѝ звено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още