IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските разходи за развойна дейност достигнаха връх като дял от БВП

Въпреки това ръстът им се забавя, сочат правителствени данни

12:37 | 01.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китайските разходи за проучвания и развитие (R&D) достигнаха рекорден връх от 2,4% от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 г., сочат предварителни данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Общите разходи за развойна дейност са скочили с 10,3 на сто спрямо година по-рано до 2,44 трлн. юана (377,8 млн. долара), обяви бюрото. Това е най-бавният им растеж от пет години и е под ръста от 12,5% през 2019 г.

Лидерите на Китай се очаква още тази седмица да обявят допълнителни мерки за подкрепа на икономиката, така че тя да зависи все по-малко от други, когато става дума за технологии и иновации.

Освен това управляващата Комунистическа партия ще обяви икономически и други цели за годината, за следващите пет години и до 2035 г. Това ще се случи на същата среща, предвидена за тази седмица.

Американските политики, които се опитват да обуздаят продължаващия растеж на Китай, накараха Пекин да се бори за все по-голяма технологична независимост. Азиатската страна обеща да ускори развитието на 5G технологиите, производството на чипове и други технологии, смятани за критични за следващата фаза на икономическото развитие.

R&D данните, публикувани в неделя, са обект на ревизия, а финалните данни за 2020 г. се очакват по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Разходите за развойна дейност в България са стигнали до точка, видима единствено с електронен микроскоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още