IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Cisco доведе до 9,6% скок в цената на акциите

Компанията вижда сигнали за подобряване на ситуацията

11:14 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Цената на акциите на Cisco Systems се повиши с 9,6%, след като прогнозата на компанията за второто ѝ фискално тримесечие подсказа, че ще надмине тези на анализаторите. Данните предполагат, че корпорациите и правителствата започват да подновяват разходите си за мрежово оборудване, докато икономиката бавно се възстановява, пише Bloomberg.

Приходите за тримесечието, завършващо през януари, или ще са равни на тези от същия период година по-рано, или ще запишат понижение до 2%, обяви базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. Средната прогноза на анализаторите е за 3% спад.

Като се изключат някои елементи, печалбата ще е между 74 и 76 цента на акция. Wall Street смята, че сумата ще е 74 цента на акция, сочат данни, събрани от Bloomberg. Книжата на компанията се търгуваха за 42,38 долара по време на следборсовата търговия, след като приключиха борсовия ден в Ню Йорк на ниво от 38,67 долара.

“Нашите клиенти работиха много усилено, за да помогнат на служителите да започнат да работят от вкъщи, а след това си поеха глътка въздух“, коментира главният изпълнителен директор Чък Робинс в интервю. „През това последно тримесечие много от тях започнаха да изпълняват проекти. Бизнесът казва: „Не знам кога ще свърши всичко това, но ще свърши, така че трябва да направим тези неща, за да сме готови“.

Голяма част от приходите на Cisco идва от продажбите на скъп мрежови хардуер от правителствени агенции, корпорации, доставчици на видео и мобилни услуги. Това прави резулатите ѝ ранен индикатор за бизнес настроенията. Робинс се опитва да генерира повече продажби от софтуер и абонаменти, но напредъкът в тази област беше попарен от пандемията, тъй като търсенето на суичове и друго оборудване започна да спада.  

В Северна и Южна Америка приходите от продажби на Cisco са се свили с 10%. Робинс призова американските политици да постигнат съгласие за новия пакет от стимули, който да подкрепи икономиката, която е засегната от пандемията. Администрацията на Тръмп се отказа от тези преговори, оставяйки въпроса в ръцете на Конгреса. В други региони опитите за насърчаване на икономиките, пострадали от Covid-19, помогнаха за повишаването на правителствените разходи за инфраструктура, посочва Робинс.

Фокусът на Робинс в софтуера и услугите е отговор на промените в мрежовата технология, която тези дни разчита по-малко на скъпия хардуер. Стратегията помогна на Cisco да се върне към растежа, докато пандемията не нанесе своя удар. През фискалната 2020 г., която завърши през юли, приходите се свиха с 5%, а анализаторите прогнозират друг спад за новата фискална година.

Компанията отбелязва напредък с част от най-големите купувачи на технологии – доставчиците на облачни услуги, обяви Робинс. Cisco получава поръчки от групата, която включва Amazon.com и Microsoft, като се разделя с миналото си.

Същевременно Cisco назначи Скот Херен за финансов директор. Робинс твърди, че опитът на Херен в софтуерната компания Autodesk ще помогне на Cisco да ускори усилията си в тази област.

Cisco заяви, че печалбата ѝ за първото фискално тримесечие е спаднала до 2,2 млрд. долара, или 51 цента на акция, от 2,9 млрд. долара, или 68 цента на акция, година по-рано. Приходите са се понижили с 9 на сто до 11,93 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, Cisco е спечелила по 76 цента на акция. Анализаторите прогнозираха печалба от 71 цента на акция при 11,85 млрд. долара.

Инфраструктурните платформи – хардуерният бизнес на Cisco и основен източник на приходи, е преживял 16% спад на приходите, а тези от услуги са нараснали с 2%. Приложенията, софтуерният бизнес, са понижили приходите си с 8 на сто, а, продажбите, свързани със сигурността, са се увеличили с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още