Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Онова, за което съжалява Бил Гейтс

След години, в които повтаряше как трябва да се подготвим за пандемия, предприемачът осъзнава, че не е направил достатъчно

Онова, за което съжалява Бил Гейтс

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Преди пет години Бил Гейтс предупреди, че възможно най-големият убиец, с който светът се е сблъсквал, не е война, а пандемия. Милиардерът похарчи стотици милиони долари, за да намери по-бързи начини за разработка на ваксини и за създаване на системи за проследяване на заболявания. Той призова световните лидери да изградят национални защити срещу нови инфекциозни заболявания.

Обръщайки се назад, пред Wall Street Journal Гейтс посочва: „Иска ми се да бях направил повече, за да привлека вниманието към опасността“. „Чувствам се ужасно“, коментира той в интервю. „Цялата идея на говоренето за това беше, че трябва да предприемем действия и да минимизираме щетите“.

В рамките на втората си кариера като филантроп и съпредседател на една от най-заможните фондации, посветени на глобалното здраве и американското образование, 64-годишният Гейтс постави себе си в центъра на пандемията на Covid-19, която взе над 283 хил. жертви и нанесе сериозен удар на световната икономика.

Bill & Melinda Gates Foundation плаща на учени да търсят лечение и работи с директорите на фармацевтични компании и правителства за производството на обещаващи ваксини, които се тестват. Фондацията е помогнала за запазване на пространство в завод, така че създаването на най-ефективните нови лекарства да започне бързо.

Още по темата

Гейтс обсъжда развитието на научните изследвания, свързани с пандемията, с американските и световните лидери. В телевизионни интервюта и в блога си той обяснява логиката зад блокадите за забавяне разпространението на вируса и за бавния път към отваряне на търговските обекти и училищата. „Covid-19 започна да се държи като патогенът на века, от който се притеснявахме“, написа през февруари Гейтс в статия за New England Journal of Medicine.

Позицията му в рамките на пандемията го направи и цел за конспиративни теории и на антиваксърски групи.

Здравни експерти и такива, занимаващи се с глобалното развитие, критикуват Гейтс и неговата фондация заради ролята, в която той се е поставил. Благодарение на финансовите си възможности, фондацията в някои случаи решава кои болести да се разглеждат с приоритет, посочват те.

„Всичко, което правим, е да харчим парите си и да споделяме мненията си“, посочва Гейтс. „В крайна сметка ние не взимаме решението“.

Covid-19, болестта, причинявана от новия коронавирус, показа невъзможността на всеки един човек, дори на втория по богатство в света, да спре пандемията. Според Гейтс вирусът е „най-драматичното нещо в живота ми“. Коронавирусът наруши работата на фондацията по ликвидиране на полиомиелита, ваксинирането на деца в бедните страни и стана причина за обръщане на гръб на други дългосрочни приоритети, въпреки че финансирането на тези програми продължава.

Досега фондацията на Гейтс е отделила 305 млн. долара за проучвания за разработка на ваксини и лекарства за Covid-19, както и за помощ под формата на лекарства и други продукти за по-бедните държави. Преди пандемията да приключи, коментира Гейтс, „ще сме похарчили много повече“.

Новата заплаха

Гейтс и съпругата му Мелинда създадоха фондацията си през 2000 г. с идеята да открива биомедицински иновации срещу инфекциозни заболявания и начини за предлагането им. През 2014 г. ебола привлече вниманието им, тъй като доведе до епидемия, която взе поне 11 300 жертви по света.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
3
 
10
khao до: sgg211
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
тоа е със средно и ако не се лъжа си купи вишОто след като стана милиардер, така че за *** не става... като слави е! :))))
4
 
5
 
9
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Този какво образование има, че се изказва по медицински въпроси? Откъде е толкова убеден, че ваксината е единственото решение? Няма да стане!
5
 
8
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ама и той един добряяк, да не очакваш. Сорос и той същия. нищо обща нямат с никакви конспиративни теории, просто си е реалност. докато умните се наумуват, ледите почнаха да лудуват. фърлиха по един голям кокал на европейците "глобално затопляне, айде сега почвайте да се боричкате" и през това време, тихо и кротко - сега имаме нов свяят. САЩ са в грамадна неустойчивост, Европа се люлее от всякъде, Рушлямците все повече затъват в собствените си..., Китай спря да работи. и чичо Бил и чичо Джордж, всеки ден "ах ако бях по-упорит, щях да спася света". айде давайте, паднахме ви в ръцете, нямаме вече никакви противостояния.
1
 
3
 
7
redcretin до: melon
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Той не упражнява контрол човека, ама отде да го схванеш - като явно туй ти се привижда навсякъде :)
3
 
8
 
6
преди 4 месеца
Има много пари Гейтс. Има идея как да ги харчи. Малко натрапчив ми идва. Извън конспирациите - защо толкова контрол? Чудя се - той и близките му ползват ли ваксини?

Още от Новини
Epic Games, Spotify и сие създават алианс за натиск върху магазините за приложения