IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 20 000 служители на Amazon в САЩ са имали коронавирус

Все пак на фона на над 1,370 млн. нейни служители в страната делът на заразените е едва 1,44%

09:11 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. заяви, че почти 20 000 американски служители са дали положителен тест за Covid-19 за период от малко повече от шест месеца - разкритие, което следва критиките на някои законодатели и служители, че най-големият онлайн търговец на дребно е бил твърде потаен по отношение на огнищата в своите редици.

Търговецът обяви в публикация в корпоративния си блог в четвъртък, че 19 816 служители в САЩ са дали положителен тест за респираторно заболяване или се считат за положителни - от общо 1 372 000 американски служители от фронтовата линия, които са работили за компанията от 1 март до 19 септември. Това е сравнително нисък дял на инфекция от 1,44% . Компанията заяви, че ако нейните служители се бяха заразили с вируса със ставка, равна на средната за населението, Amazon би имал 33 952 случая, предава Bloomberg.



Amazon разкри информацията, за да подчертае как работят нейните инвестиции в тестването, почистването и други защитни мерки, но то беше посрещнато с нови опасения относно безопасността на работниците.

„Това е огромен брой за компания, която омаловажава данните за това колко от нейните служители са се разболели“, казва Дебора Берковиц, бивш ръководител на федералната служба по безопасност и здраве на работните места.

Amazon се справи с огнищата на Covid-19 в базите си в Европа, а данните на американската компания, публикувани заедно с публикацията в блога в четвъртък, показват, че честотата на случаите на Amazon е по-ниска от общата честота в повечето щати на САЩ, където компанията работи. Към сряда САЩ имаха около 7,26 милиона случая на Covid-19, според данни, събрани от университета Johns Hopkins и Bloomberg.

Едно изключение е Минесота, където склад на Amazon извън Минеаполис се е справил с огнище сред служители, при което процентът на заразяване е надвишил преобладаващия процент в общността, съобщи Bloomberg News през юни.

Конкурентът на Amazon Walmart Inc. отказа да даде конкретни данни, но заяви, че вярва, че процентът на заразените негови „сътрудници“ е или е по-нисък от текущия процент на заразяване сред населението в цялата страна или съответства на него. Гигантът в търговията на дребно от Бентънвил, Арканзас, има 2,2 милиона служители по целия свят, като около 1,5 милиона са в САЩ.

През първите месеци на пандемията Amazon се опита да коригира операциите си и да приспособи социалното дистанциране в своите стотици складове, които продължиха да работят по време на блокадите през март и април. В същото време компанията многократно отказваше да уточни подробно обхвата на заболяванията в нейните редици, като висш ръководител на логистиката нарече цифрата „не особено полезни данни“.

Това мълчание раздразни служителите, някои от които смятаха, че ги държат на тъмно за тежестта на огнищата, и депутатите, които се стремяха да идентифицират горещите точки на вируса. Генералният прокурор на Масачузетс Маура Хили оглави през май коалиция от свои колеги и поиска от Amazon да направи публични данните за инфекциите сред своите работници и служители на дъщерното дружество Whole Foods.  

„От март работниците и техните общности изискват тези данни от Amazon“, казва Дания Раджендра, директор на коалицията Athena, чест критик на компанията и защитник на служителите в складовете на Amazon. „Сега знаем защо корпорацията отказа: Amazon позволи на Covid-19 да се разпространява като пожар в своите съоръжения, рискувайки здравето на десетки хиляди хора, които работят за концерна - както и на членовете на техните семейства, съседи и приятели“.

Amazon заяви в публикацията си в блога, че увеличава вътрешна програма за тестване на коронавирус, стартирана по-рано през тази година, и се надява да провежда 50 000 теста на ден до следващия месец.

„Нашите служители са изложени на много нисък риск от предаване на заразата на работното място“, каза Amazon. „И докато продължаваме да ускоряваме тестовете, ще можем да идентифицираме повече хора, които са безсимптомни, бързо да осъществим проследяването, да наложим нашия процес на карантина и да помогнем за отстраняването на хората от общността, за да могат да се възстановят, преди да заразят другите”, посочиха от компанията.

Amazon насърчи други работодатели да разкрият процента на зараза при тях, за да могат да споделят идеи за ограничаване на огнището. „За съжаление няма стандарти за докладване или споделяне на тези данни и има много малко съпоставима информация за процента на инфекция и карантина, достъпна от други компании“, каза концернът.

Този списък от служители, изброени от Amazon в блога, е много по-голям от 876 800 работници, които компанията заяви, че е наела по целия свят в края на юни, което е индикация за бързото наемане на служители и движението им в складовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още