Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

SpaceX се опитва да набере 1,7 млрд. долара капитал

Това ще повиши оценката на компанията до 127 млрд. долара

SpaceX се опитва да набере 1,7 млрд. долара капитал

Снимка: Alisha Jucevic/Bloomberg

Космическата компания SpaceX е започнала голям кръг за набиране на свеж капитал, пише CNBC. Това може да изпрати оценката на компанията до ниво от 127 млрд. долара.

SpaceX иска да привлече до 1,725 млрд. долара при цена от 70 долара на акция, сочи имейл на компанията от петък, който е разгледан от CNBC. През февруари SpaceX направи сплит на акциите си с 10 към 1, което намали стойността на обикновените ѝ акции до 56 долара за брой, а новата оценка представлява 25% повишение спрямо тази цена.

Още по темата

Освен това SpaceX извършва вторична продажба на обикновени акции към вътрешни лица и настоящи акционери за до 750 млн. долара. Компанията редовно провежда такива вторични предлагания като начин дългосрочните акционери да продават книжа, като се има предвид, че SpaceX остава извън борсата повече от 20 години след основаването си.

Оценката на компанията нарасна през последните няколко години, след като SpaceX набра милиарди, за да финансира два скъпи проекта: следващото поколение ракета Starship и международната сателитна интернет мрежа Starlink.

Кръгът на финансиране на компанията се случва в момент, в който главният изпълнителен директор Илон Мъск е обвинен в сексуален тормоз към бивша стюардеса на SpaceX. Милиардерът отрече обвиненията, отправени към него. Жената не е съдила SpaceX, а вместо това е постигнала споразумение за 250 хил. долара през 2018 г.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Deezer така и не направи бляскаво IPO