IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vision Fund отчете печалба от над 2 млрд. долара

Слабото представяне на част от компаниите в портфолиото на фонда засенчва това на фирмите, осъществили успешни IPO-та

12:02 | 10.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Vision Fund на SoftBank Group отчете печалба в размер на 236 млрд. йени (2,14 млрд. долара) за първото си фискално тримесечие, след като ръстовете на листнатите компании от портфолиото на фонда бяха засенчени от понижението на цените на акции на някои фирми, като онлайн търговеца Coupang, предава Ройтерс.

Японският конгломерат отчете през май рекордна годишна печалба, а директорите посочиха, че се очаква допълнителен ръст на Vision Fund от инвестиции като тази в китайската компания за споделено пътуване Didi Global и стартъпа Full Truck Alliance, определян като „Uber за камиони“.

Тези компании се листнаха на борсата в Ню Йорк през тримесечието, но действията на китайските регулатори засегнаха сериозно техните оценки. Всичко това подчерта рисковете за SoftBank, свързани с Китай, докато групата се опитва да намали зависимостта от най-големия си актив – дела си в китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding.

Тези предизвикателства натежават над прогнозата на групата, чиито акции понижиха стойността си с една трета спрямо върха, който достигнаха през март, на фона и на рекордното обратно изкупуване на акции за 2,5 трлн. йени, което след това беше завършено.

Книжата приключиха днешната търговия с 0,9% ръст преди обявяването на резултатите.

Нетната печалба за първото тримесечие се е понижила с 39% до 762 млрд. йени.

И все пак SoftBank заяви, че звеното Vision Fund е записало повишение от 310 млрд. йени, след като е продало акции на компанията за доставки DoorDash и на Uber Technologies.

Същевременно SoftBank инвестира в публично търгувани компании чрез звеното SB Northstar. То дължи дялове в компании на стойност 13,6 млрд. долара към края на юни, а портфолиото вече не включва Microsoft или Facebook, които присъстваха в него три месеца по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ами Vanguard + Black rock?! За тях да не са ви забранили да пишете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още