IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите диаманти помогнаха на една компания да бъде печеливша тази година

Само Gem Diamonds в индекса FTSE All-Share Mining е на зелено тази година

20:46 | 07.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сривът на цените на суровините това лято се превръща в година, която миннодобивните компании биха искали да забравят. Освен ако не са открили най-големите диаманти в света, коментира Bloomberg.

Компанията за диаманти Gem Diamonds се е представила най-добре в индекса на миннодобивните компании FTSE All-Share Mining Index, поскъпвайки с почти 70% тази година. За сравнение, почти всички останали компании в индекса са на отрицателна територия. Цената на акциите на BHP Billiton, която е на второ място по представяне, е останала почти без промяна. Основната причина за слабото представяне на сектора са нарастващите опасения около търговията и сриващите се цени на металите, които обърнаха ралито от по-рано през годината.

Gem Diamonds, която от години изпитва проблеми заради провалените планове за растеж и трудности при изкарването на големи диаманти цели се съживява тази година, след като успешно доби рекорден брой скъпоценни камъни от по над 100 карата. Това помогна на компанията да отчете скок от 81% на приходите си за първото полугодие, а оперативната печалба е нараснала петкратно.

Компанията оперира мината Леценг в планинското кралство Лесото в Южна Африка. Страната е известна с това, че в нея се откриват най-ценните скъпоценни камъни със средна цена от 2742 долара на карат, което е над три пъти повече от цената на следващата от подобен ранг мина. Най-големият производител на диаманти в света – De Beers, държи средна цена от 162 долара на карат.

Тази година е най-добрата за Gem Diamond от гледна точка и на размерите. Диамантът „Легендата на Лесото“ от 910 карата, открит през януари, бе петият по големина в историята и бе продаден за 40 млн. долара на търг в Антверпен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още