IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мемоарите на Мишел Обама носят голяма печалба на издателя ѝ

До момента книгата е продадена в десет милиона екземпляра

17:15 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мемоарите на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама са увеличили приходите миналата година на германския медиен гигант Bertelsmann до най-високото им ниво от над десет години, съобщава Bloomberg.

Penguin Random House, която е част от Bertelsmann, е продала близо десет милиона копия от „Да станеш“ (“Becoming”), която разказва за пътуването на Обама от квартал South Side в Чикаго до Белия дом. Книгата е помогнала за увеличаването на общите продажби до 17,7 млрд. евро (20 млрд. долара), което е най-високото ниво от 2007 г. насам.

„Смятаме, че това може да се превърне в най-успешния мемоар в историята“, каза главният изпълнителен директор на Bertelsmann Томас Рабе пред репортери в Берлин във вторник.

Високите продажби на книгата подкрепят стратегията на Рабе да залага силно на издателството, след като Bertelsmann купи дял от 22% в Penguin Random House от Pearson за около 1 млрд. долара през 2017 г., увеличавайки дела си до 75%.

Penguin Random House се съгласи през 2017 г. да плати 65 млн. долара за публикуването на отделни книги от Барак и Мишел Обама. Бившият американски президент имаше отношения с издателството още като сенатор от щата Илинойс.

„Да станеш“ продължава да се продава добре и може да се превърне в „модерна класика“, която носи приходи всяка година, казва главният изпълнителен директор на издателството Маркус Доле.

Продажбите на Penguin Random House нараснаха миналата година и благодарение на присъствието й на бързорастящи пазари като Индия, увеличаването на продажбите на аудио книги и блокбастърите в последно време като „Ден за разплата“ на Джон Гришъм и политическия трилър „Президентът изчезна“ на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън.

Bertelsmann иска да увеличи дела на дигиталните си приходи във всичките си подразделения, включително в телевизията RTL Group, която опитва да създаде местни платформи за стрийминг на видео в страни от Германия до Франция. Продажбите на RTL са нараснали с 2,1% до рекордните 6,5 млрд. евро за годината.

Рабе заяви, че навлизането на Apple във видео стрийминга не го притеснява твърде много, защото Bertelsmann иска да създаде водещи местни платформи, вместо да се конкурира за глобална аудитория.

„Пазарът на видео по поръчка е пренаселен. Нашата стратегия е местна, местна и пак местна“, казва Рабе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още