IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pixar назначи втора жена за режисьор на пълнометражни продукции

Компанията се бори с лошата си репутация за култура на сексизъм

21:51 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Disney Pixar Facebook page</em></p>

Снимка: Disney Pixar Facebook page

Pixar Animation може да е най-влиятелното студио за анимация в света, но напоследък се сблъсква със сериозни проблеми с репутацията, пише The Verge.

По-рано тази година бивш служител предизвика скандал, разкривайки култура на сексизъм в компанията, която систематично е държала жените далеч от лидерските позиции и е предпазвала мъжете, които са ги обиждали и тормозили.

Междувременно главният творчески директор Джон Ласетър беше отстранен от Disney, след като стана ясно, че е упражнявал сексуален тормоз над колеги, пише The Hollywood Reporter. Решението за смяната на Ласетър с нов лидер беше взето заедно с редица други във връзка с необходимостта по-голямо разнообразие на работната сила в Pixar.

През 2015 г. студиото пусна късометражния филм „Sanjay’s Super Team”. Той беше дело на първия цветнокож директор на Pixar – Санджей Пател.

Нещата очевидно се променят. Днес Deadline писа, че студиото е избрало втора жена за режисьор на пълнометражни продукции. В случая това е Доми Ши, режисьор на късометражния „Bao”, който дебютира тази година преди „Феноменалните 2“. Това беше и първият късометражен проект на Pixar, дело на жена.

„Сега просто доразвиваме историята“, коментира Ши пред Deadline. “Много е рано, но съм много развълнувана да работя по този нов 90-минутен формат“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още