Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Самотните европейци

Все по-рядко в страните от ЕС се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца, показва статистиката за 2017 г.

Самотните европейци

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година 33,4% от домакинствата в Европейския съюз са съставени от един човек. Това е най-разпространеният модел в общността по данните на Евростат. Следват домакинствата от двама възрастни без деца - 24,9%, а домакинствата, в които съжителствата двама възрастни и деца са 20% от всички в общността, или 44,3 млн.

Поглеждайки към данните за 2007 година е видно, че домакинствата с деца намаляват с 2 процентни пункта - до 29,6%. Тук се включват и самотните родители, тоест домакинство с един възрастен и деца. Но все по-рядко се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца.

Още по темата
От данните на Евростат е видно, че домакинствата с деца са с най-малък дял в Литва (едва 14,3%), Финландия (21,9%) и Германия (22,3%). Във Финландия са регистрирани и най-малко самотни родители - едва 1,8% от домакинствата в страната.

От статистиката не дават обяснение на какво се дължи този тенденция - донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот и възможностите за професионална реализация от самотен родител, но цялостносто намаляване на броя семействата с деца показва тежката демографска ситуация пред Европа.

В страните от общността все по-рядко се срещат семействата с три или повече деца. Най-малко те са в България - в едва 5% от домакинствата у нас живеят три или повече деца. Лошата ситуация за страната ни се потвърждава и от факта, че в 60% от домакинствата с деца се отглежда едно дете. Това е най-големият дял на тази категория домакинства в целия ЕС.

Положението в Европа като цяло никак не е оптимистично. От статистиката например е видно, че в южните държави, където преди години традиционно броя деца в семейството беше по-голям, също са на дъното. Едва 6% от домакинствата в Португалия и по 8% в Испания и Италия отглеждат три или повече деца. В Гърция делът им е 10% от общия брой домакинства с деца.

Така в Европа властва моделът на семейство с едно дете - 47% от домакинствата, в които се отглеждат деца. 40% имат по  две деца, а в 13% - три или повече.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
2
 
0
 
15
majnata до: khao
преди 7 месеца
Като за тебе е идеален , мирувай ...
1
 
2
 
14
bgMan до: Money
преди 7 месеца
sexting but NOT homosexual or lesbian
5
 
2
 
13
khao до: mariata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
доста повърхностен анализ на ситуацията ...
2
 
20
 
12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Виновни сме си сами. Децата не са лукс. И най-бедният ще отгледа не едно, а пет деца. Дядо ми е имал 3 братя и баща му е бил убит през балканската война още като е бил в корема на майка си. И четирите момчета са отрасли, макар и бедно и всеки беше постигнал нещо в живота. Сега проблемът е, че и жените и мъжете не искат да загубят свободата си като имат деца. Има прекалено много забавления днес. И страшно много порно и евтини автомобили. Мъжете лъскат пред екрана и не поглеждат жените. Всеки яде гадна храна и не слиза от автомобила, а това води до болести. И като се добави разваленият чип, че децата са бреме - резултатите са налица. И накрая - аз имам деца и считам, че те са най-прекрасното нещо в живота ми и всяка трудност и лишение за тях си заслужава
1
 
4
 
11
Money до: bgMan
преди 7 месеца

Още от Новини
Левски срещу ЦСКА и Юнайтед срещу Ливърпул! Финансовите измерения на битките